Traženje posla u Norveškoj

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u istoriji B loga je Kako si bre ti takav uspeo da dobiješ posao tamo? Dve godine pokušavam da ništa ne odgovorim na to, jer što se zaposlenja tiče važi samo jedno pravilo, a to je da nema pravila. A ja mu valjda dodjem nekakav izuzetak koji potvrdjuje baš to pravilo. Da nema pravila.

IMG_1604-800

Ko nije skontao iz uvodne slike, biće ovo malo komplikovano. Dakle, pisanije o tome kako naći posao u Norveškoj. Odma da kažem da su ovde opisana samo iskustva iz prve ruke, bilo moje bilo ljudi koje poznajem lično i sa kojima sam manje više „prolazio“ čitavu proceduru traženja i dobijanja posla. Beše to pre skoro tri godine al će da se prisetim i prelistam beleške. Samo da vidim odakle da počnem. Najlakše je od početka to znam, ali šta mu dodje ovde početak. Ok, recimo da ćemo preskočiti ozbiljnu filozofiju odlaska u stranu zemlju, razdvajanja od porodice i prijatelja i većine drugih socijalnih i kulturoloških navika i da počnemo od trenutka kad si čvrsto rešen da želiš da živiš i radiš u kraljevini Norveškoj, a kažu da je slična priča i za ostatak sveta. Već si odvojio tri do četiri nedelje i svaki dan čitao po malo resurse na internetu, prelistao si zvanične stranice raznih institucija vezane za život i rad u norveškoj kao što su sajt norveške ambasade www.norveska.org.rs , zatim norveška imigraciona služba www.UDI.no, takodje i norvešku „službu za zapošljavanje“ (ne znam kako ovo da prevedem) www.nav.no, ondak i zvanični vodič za rad u norveškoj , neki od domaćih sajtova kao što su www.onorveskoj.com kao i norway.dakipro.com i još koji sajt. Na ovim linkovima mozes postaviti konkretna pitanja vezana za posao u norveskoj, te linkove gledam i ja pa kad znam nesto ja odgovorim tamo, da ne zatrpavamo ovde blog sa ozbiljnim zivotnim pitanjima. Pogledao si na youtube sve klipove koji se tiču kraljevine norveške, oduševljavaš se prirodom i onim što čuješ da se priča, nalaziš sva opravdanja koja ti trebaju i sve si više ubedjen da je Norveška prava zemlja za tebe. Preskačeš negativne komentare i trolove koji gnjave kako ne može tek tako lako da se dodje i da treba puno da se čita i piše i da treba jezik i da treba godinu dana traženja i lutanja da bi našao posao i sl. Počinješ da tražiš adresu na koju treba da se javiš kad sletiš, da ti daju stan i posao i eventualno neki džeparac da imaš za početak, i onda počinju stvari da se blago mute i ne znaš kako da kreneš dalje. E recimo da krenem odatle, pred početak.

Pošto je ovo priča od iza kulisa, eto po nešto slika iz bekstejdža

IMG_6640-800

DSC00588-800

DSC04178-800

DSC04267-800

DSC00443-800

Kako nisam komforan da budem ispred aparata jer kažu da aparat oduzima dušu, retko me ima na slikama, uglavnom sedim iza na bezbednom

Odma da presečem i kažem da će se tekst baviti takozvanom „skilled worker“ radno-boravišnom dozvolom, dakle da bi dobio taj tip dozvole treba da imaš diplomu i ponudu za posao u jednoj istoj delatnosti, odnosno da bi radio kao programer moraš imati neku diplomu da si školovan za programera, slično je za inženjera itd. Tako da ako bi došao u Norvešku kao diplomirani ekonomista i „radio i bilo šta samo da sletim tamo“ – to mislim da nije moguće sa ne-eu pasošem. Postoje neki izuzeci gde godine iskustva mogu da nadomeste obrazovanje ali sa tim nemam nešto ličnog iskustva i držaću se onoga što znam. Dakle, pogledao si oglase na norveškom sajtu za oglašavanje finn.no i video da ima po koja ponuda za tvoj posao (ili video da nema ništa i smorio se žestoko). Vidiš sebe kako baš to znaš da radiš i već razmišljaš o pregovorima o plati. Pošalješ svoju aplikaciju i cv od preprošle godine, malo izmeniš par stvari, starosno doba i slično i ne planiraš ništa za uveče za slučaj da te pozovu. I posle deset dana vidno iznerviran odustaneš, ne znaju oni šta propuštaju. Malo se zabrineš ali u medjuvremenu pročitaš neke blogove vezane za norvešku i sad si još sigurniji u sebe jer vidiš kako puštaju i ove blago nepismene. Nalaziš drugi oglas, isto znaš da ga radiš, malo je daleko od centra norveške pa preskačeš taj jer želiš da radiš baš u Bergenu. Šalješ aplikaciju na treći, sedmi, jedanaesti oglas, neki ti odgovore kako su dobili preko 50 aplikacija, neki ti odgovore da će tepreskočiti ovaj put, neki ti odgovore da baš takvog traže ali pitaju za tvoje znanje norveškog jezika. Znanje norveškog jezika, dal je moguće da su toliki egocentrici i nacionalisti da traže da znaš neki tamo norveški?! Znaš engleski, to je sasvim dovoljno valjda pošto 95% norvežana ionako zna engleski. Ne kao ovaj moj stanodavac, već godinu ipo živimo kod njega a on ne zna reč Srpskog da bekne. Šalješ još nekoliko aplikacija i sad već počinješ da slušaš savete onih hejtera što su pričali da nije to baš tek tako lako naći posao, da mora CV da se licka i sredjuje pa sredjuješ CV, neki čak kažu da mora i propratno pismo da se ima uz CV, toliki paćenik baš nisi, šta ima da im se opisuješ, neka zovu ako ih zanima nešto detaljno te šalješ samo generic CV. Neki kažu da mora CV da se piše posebno za svaku firmu, ha ha, znaš ti koliko CVa treba da se kastumizuje onda i da se šalje, nema od toga ni mojega, generic CV pa send to all. Neke oglase preskačeš jer traže da se popunjavaju silne forme online umesto da se jednostavno zakači CV.

DSC00502-800

2014-06-08_18.49.13-800

2014-06-08_19.30.04-800

DSC00481-800

2013-09-07_14.10.33-800

DSC00706-800

 

I tako posle tri-četri meseci slanja na više od četrdeset adresa, sad imaš sedam vrsta CVa sa sve slikom iz foto studija, sedam vrsta propratnih pisama, sve lekturisano i prevedeno kod ovlašćenog sudskog tumača, već si prošao pola knjige På vei i iako ne znaš da bekneš norveški umeš da kažeš tri reči kolko da nasmeješ norvežane i koliko da im pokažeš kako zaista želiš da dodješ u norvešku i da se trudiš svim sredstvima. Sad si već postao majstor propratnih telefonskih razgovora jer kapiraš da retko ko ustvari i pročita tvoj CV ako ga ne propratiš telefonskim pozivom, sada već šalješ custom CV u kome napišeš veoma kratko ali veoma jasno da imaš iskustva baš sa tim što ta firma želi, propratno pismo takodje opisuje to isto iskutvo ali tvojim rečima, kao i zašto baš tebe da odaberu ali zašto si ti njih odabrao. Zoveš skajp kreditom na mobilni tog koji je glavni za zapošljavanje, na norveškom mu se predstaviš u tri rečenice koje si nabubao napamet i pitaš da li dalji razgovor možete da nastavite na engleskom. On nešto odgovara što ti uopšte ne razumeš pa ga pitaš opet da li može engleski i onda on kaže „Naravno, ali moj engleski nije nešto dobar“, na čistokrvno britanskom naglasku. Ti mu učtivo objašnjavaš da učiš norveški svim silama ali da ne bi nešto lupio pa da ti se smeje, komforniji si na engleskom. Imaš već pripremljenu listu pitanja koja te interesuju, šta ukratko traže od novog kandidata, zašto se ta pozicija otvorila (da li je neko dao otkaz ili se proširuje firma) kako će regruting proces dalje trajati, kada možeš očekivati odgovor i slično. Ti njemu ukratko objašnjavaš ko si, šta si do sada radio (što bi moglo njih da interesuje) koje ti je iskustvo, zašto tražiš novi posao, zašto baš tebe da zaposle. Na stolu uvek imaš po pet do šest papira na kojima vataš beleške jer si uvek u pet do šest procesa paralelno a jedan proces u proseku traje dva do tri meseca, i to ako im je baš hitno da zaposle nekog. I tu uvek beležiš sve, kog si zvao, šta je rekao, da li će da te zove, kada ste se šta dogovorili i slično. Ko je imao dve tri devojke u isto vreme zna tačno kako ide procedura sa beleškama.

DSC01266-800

DSC00659-800

IMG_5989-800

DSC03103-800

 

Sa rodbinom nemaš više nikakvih raspravki oko odlaska pošto ste se pre mesec dva posvadjali jer ih više ne zoveš niti obilaziš već po ceo dan sediš i pišeš neke tamo molbe i čitaš internet. Često se probudiš u hladnom znoju i kao Merdžan u filmu Dom za vešanje, sa sve naglaskom izgovaraš „Ja sam Norvežnin, moja zemlja je Norvška“. Socijalnog života se sećaš onako kroz maglu jer svaki dinar štediš za avionsku kartu, ako te slučajno pozove neko na interview. Jeste da će ti oni obično refundirati kartu i troškove, ali šta ako budeš ti morao to da platiš prvo a oni će tek kasnije da ti refundiraju to. Šta ako ti ne refundiraju uopšte, kolika je cena koju si spreman da platiš da odeš. Ako si do ovde stigao znači da si črvsto rešen da odeš, oni koji nisu rešeni su odustali kod 10og telefonskog poziva na kome su čuli „Vi delujete baš kao kandidat koji nama treba, javićemo vam se uskoro“. A šta kad konačno dobiješ posao, tek onda treba da se preseliš, da organizuješ prevoz svih stvari iz stana, da prodaš sve što imaš ili da prevezeš sve te stvari na selo, da ostaviš neku kintu ženi, deci, mačkama i sl. Prijatelje već neko vreme deliš u dve grupe, oni koji žele da se vide sa tobom ali sa kojima ne pričaš jer te uvek ubedare kako ne može da se ode, kako tamo nema sunca već samo beli medvedi i kako nema ništa bolje na ovom svetu od Rajkove jagnjetine, i čak ako ih nešto zamoliš da ti pomognu izadje ti gorušica od slušanja o istoj janjetini. Neko vreme si pokušavao da im objasniš da nisu samo pare u pitanju već nešto malo više, što ne možeš ni sebi tačno da objasniš ali si polako odustao od priče na temu. Druga grupa su ti oni pravi prijatelji, oni koji te nisu do sada pitali ni dve reči vezano za tvoje planove, misliš da ih ne zanima uopšte ili da su ljubomorni jer kad god ti zatreba nešto oni hitno moraju tetki da odnesu lek. I tu nalaziš onu treću grupu prijatelja, koji su uvek nekako tu ali sa kojima se ustvari nisi ni družio do sad, jer ne znaš ni sam zašto, verovatno nisu bili dovoljno kul.

IMG_1214-800

IMG_1248-800

DSC06272-800

IMG_1261-800

No dobro da ne ubedarujem više, prodje nekako i to vreme i nakon xzy broja poslatih aplikacija i telefonskih razgovora, dobijaš jedan mail u kome kažu da oće da pričaju sa tobom malo da se upoznate. Kažu na sastanku će biti jedan što će da ti bude šef, to je ustvari čovek kome trebaš u timu (good kap) i jedan koji radi isti ili već sličan posao koji će da te pretrese tehnički odnosno praktički (robo kap). Pitaju te kad ti odgovara, oni mogu četvrtak oko 14:00, skajpom je lakše jer možete da se vidite. Investirao si u dobru kameru i mikrofon, proverio si dvadeset puta kako se vidi i kako se čuje jer si svestan da je ta kamera, odnosno taj interview jedina stvar koju oni vide da bi mogli da te upoznaju. Pre toga su videli samo tvoj CV, zato si i u CV ulagao toliko vremena, jer si ti u praksi samo jedan papir nekom tamo na stolu, i sad zavisi od veličine firme al nekad možeš prvo biti papir na sekretaricinom stolu a to je recimo žena koja nekad možda ima poteškoća da izgovara strana imena i ne voli da čita CVje gde neko troluje ko duško-dugouško, već ih samo spusti u kantu. Ili si pre toga na stolu agencije za zapošljavanje koja možda nema blage veze sa tvojom strukom, ali ume da isfiltrira neozbiljne radove, ne voli gluposti i ne voli da čita romane. Zato tvoj CV ima sliku, koncizan je i kratak i jasan u nekoliko relevantnih pasusa, pa čak i onaj koj ne zna šta tu piše, ume da uporedi oglas i vidi da to što se traži na njihovom oglasu odgovara tome što piše u tvom CVu. Zato se sad i šišaš i lickaš više nego što si se ikada lickao za svoju dragu, da bi na kamerama izgledao što je bolje moguće. Kadriraš tako da kamera bude u visini glave, na monitoru ispred tebe da te ne gledaju iz profila, cela glava ti staje u kadar, slika nije mutna, iza tebe nije razbacan veš i nenamešten krevet već čist zid ili neki čaršav kome se ne vide kulise. Kupio si solidnu kameru ali opet jeftinu pa si upalio sve žive i nežive sijalice u stanu da bi slika izgledala koliko toliko ljudska. Odabrao si najudobniju stolicu jer ćeš da sediš tu sat vremena, proveravaš čeklistu stvari i pitanja, ženu i decu si poslao negde na sat vremena, bio si u wc dva puta, isključio si telefone i televizore, zaključao vrata i okačio znak za neuznemiravanje. Košulja opeglana, čaša vode je malo dalje da je ne prospeš od nervoze, opet dovoljno blizu jer će da ti treba ko leba pošto ima da pričaš sat vremena, noge u lavoru pošto si nervozan kad ti je vruće. Ok, pet minuta pred interview kontaš da to nije tako ozbiljno kao što neki pišu na B logovima, ali opet kontaš da je taj utisak koji budeš ostavio na tom interviewu manje više sve što imaš. Psihološki efekat je da ljudi lakše pamte jasnu i svetlu sliku nego nekog ko je sav mutan i taman, pa zato nudiš najbolje, već si uložio dosta u celu ovu priču i glupo je da se ne spremiš do kraja.

IMG_0725-800

DSC03132-800

DSC03953-800

DSC03985-800

DSC04369-800

IMG_7544-800

DSC03897-800

 

„Hei, hyggelig [ m;tte deg, i lige m[de“ si nabubao napamet, cv i propratna pisma i beleške si rasprostreo na stolu iza kamere, iako ih sve znaš napamet, ali jezik se brzo zaveže. Interview obično počinje blago neformalno da tako kažem, najčešće sa predstavljanjem kompanije, odnosno sa „trik“ pitanjem koliko ti znaš o kompaniji. Trik pitanje je zato što se tako proverava koliko kandidat zaista želi da radi u toj kompaniji ili jednostavno želi da nadje neki posao, bilo koji. Kao kad momak hoće da smuva baš jednu specifičnu devojku ili je izašao u grad i ide redom od jedne do druge da traži, pa koja god da dá njemu je svejedno. Dakle, po mogućstvu naučiti barem ono što piše na oglasu ako ne i ono što piše na sajtu ili šta može srč na internetu da nadje. Da ne bude posle kao što meni neko svremena na vreme napiše „wao, pročitala sam sve tvoje blogiće, super si lik do orgazma, a šta si ti po zanimanju?“. Nakon, ili tokom predstavaljanja kompanije mogu se postaviti pitanja ako ih kandidat ima. Opet trik momenat jer se tu isto vidi zainteresovanost kao i to koliko si pratio na času. Dobra pitanja su recimo kakva je kompanijska kultura, da li se ljudi druže posle posla, koliki je tim gde se traži pozicija, da li je neko već to radio, nešto vezano za pomenuto izlaganje što zvuči interesantno, recimo ako je pomenut neki projekat ili nešto. Po mom mišljenju ne previše pitanja jer će biti vremena i za to, ali nešto treba pitati vezano za kompaniju. Nije još vreme za pitanja o visini plate, mada može i to zavisi od stila, obično to dodje kasnije kad se upoznate. Drugi deo interviewa je obično prostor gde kandidat ima prilike da predstavi svoj profesionalni rad i delo, nekoliko rečenica o privatnom živoru, slično toliko o školi ili kako je počeo da uči i radi, najveći naglasak je naravno na ono što oni traže na oglasu tj što su oni pričali u prvom delu, na onome što ti možeš da uradiš a njima treba. Takodje je bitno da spomeneš rezultate koje je tvoj rad prouzrokovao, jer retko koga zanima iz kog si sela i koje serije voliš, mada treba spomenuti i hobi jer su meni recimo gledali blog, čak i prepoznavali neke rodjake na slikama pa to bude fina tema za razgovor, lakše te upamte kao kandidata i čoveka ako imate nešto zajedničko. Takozvani govor tela je isto podjednako bitan, mada je to posebna filozofija. Eto onomad igrom slučaja završismo u neki veseli bar koga baš i zovu „vesela deca“ ili na engleskom „gay kids“ i tu je interesantno kako na primer dve devojke nemuštim jezikom umiljato razgovaraju na plesnom podijumu, i razmenjuju misli nežnim dodirima a sve to bez reči već samo govorom tela. Tačno vidiš šta žele da kažu jedna drugoj. Nema veze što je neka udata i sa strane stoji suprug i hvata beleške za blog. Mislim, nevezano za intervju nego samo kažem. Al recimo ne gledati na sat, ne zevati, ne prekrštati ruke, ne cupkati nogom, ne kreveljiti se i sl. Nema potreba za nervozom jer ipak su to samo ljudi sa druge strane monitora, ljudi koji traže sebi kolegu i žele da upoznaju nekog ko će im rešiti probleme koje imaju. Nakon što si im ispričao i pročitao sve što si napamet znao o sebi, bude tu po koje pitanje sa njihove strane, oko škole, obično bude zašto norveška, zašto odlaziš iz srbije, kako ćeš za jezik, kako će tvoja porodica, da li ćete da ostanete duže od xy meseci u norveškoj a šta ćete posle i sl. Mislim da ih to najviše brine, da ne dodješ na tri meseca i vratiš se nazad a oni uložili silne pare u tebe. Al o tome više kad dodjete do drugog interviewa.

DSC04856-800

DSC04713-800

DSC04808-800

IMG_9712-800

DSC04833-800

DSC04886-800

Postoji jedan dobar šablon odgovaranja na pitanja na intervju, S.T.A.R, odnosno Situation, Task, Action, Result. Kad te pitaju recimo „Zašto tebe da zaposlimo?“ a ti odgovaraš sa lupam:
„Spomenuli ste da imate tim od ambicioznih ljudi. Kada je prethodna firma počela da raste nastao je problem organizacije posla i komunikacije sa klijentima (Situation). Shvatili smo da nam treba centralizovan sistem tj osoba koja će time da se bavi (Task). Kako me je oduvek zanimala organizacija rada, još od kad sam prvi put pročitao radove Karla Maxa o manufakturi, počeo sam da tražim rešenja na internetu i razgovarao sa kolegama koji su se baš tim poslom bavili, i malo po malo počeo da izlazim sa predlozima i rešenjima vezanih za naše probleme, recimo uveli smo novi metod koji nam je rešio brojanje izgubljenog vremena, uveli smo praksu da samo dvojica pričaju direktno sa klijentima, uveli smo ček liste i sl…(Action). Moja ambicioznost je dovela do toga da mi ponude posao tim lidera i kroz godinu dana se broj naplativih sati udvostručio (Resultat)“. Dakle, u ovom odgovoru ti si STAR, i gotovo na svako pitanje je moguće ovako odgovoriti, čak i van intervjua. Ima čestih pitanja sa intervjua na netu pa potraži tamo, velike su šanse da su i oni isto tako tražili pitanja osim ako nisu profi regrutment agenti. I tako si sad u svoj CV dodao kako si postao majstor interviewa, pošto već imaš četri pet uspešna prva koraka interviewa, jer skoro vi su ti rekli da si baš ti taj koga traže i da je samo stvar formalnosti da saslušaju i ostale kandidate. Jedva čekaš da te pozovu u taj famozni drugi krug. Već si navikao na ukus poraza u bitkama, kapiraš da to što su te odbili xyz puta ništa ne znači u praksi i statistički jer tebi ustvari treba samo jedan posao, samo jedan dobar intervju, naći ćeš ga makar svakom pojedinačno u norveškoj poslao mail. I još nisi u norveškoj ali si već naučio jednu veoma veliku razliku, većina norvežana gleda druge kolege i kandidate u oči a ne u titulu, retko kad će neko da kaže za nekog „pametan čovek, ing. dr. mr., dobar mi je prijatelj, kako se beše zove ne sećam se…“. Tako da je u praksi nebitno jal tražiš posao za asistenta ili doktora, ako si dobar čovek i budeš na pravom mestu dobićeš posao a posle i pomoć oko stana i sve ostalo, a ako si baraba možda te sve i zaposle ako im baš baš trebaš, ali neće se nešto cimati oko tebe nego će te više gledati kroz ugovor, odnosno čisto poslovno. Ja sam u Srbiji često pričao sa šefovima i direktorima, baš dosta. A nekoliko njih su bili ljudi koji su samo radili na mestu šefa ili direktora, ljudi sa kojima sam i dan danas u odličnim odnosima.

Al da te prekinem časak jer si upravo dobio mail da hoće neko još jednom da popriča sa tobom, pretrčavaš beleške, gledaš koji su ti ljudi na linkedinu, tražiš ih na facebooku da im nadješ makar sliku, izgovaraš njihova imena naglas i čitaš sve o njima. Spremaš se za „drugi krug“.

DSC05126-800

DSC05213-800

DSC05394-800

DSC06392-800

IMG_1356-800

DSC05365-800

Već se znate lično i personalno do sad, najbolje prijatelje zamenio si licima onog ko te je pozvao na drugi krug i trudiš se da ne započneš razgovor sa „De si bre Bjørne, fala ti ko bratu na pozivu, kad ćemo na pivo“. Drugi krug je najčešće uživo, bilo da oni plate prevoz ili da ti platiš pa ti oni refundiraju. Mada može da bude i preko skajpa, ništa ne menja posebno. Najčešće postavljana pitanja, zašto ti, zašto norveška, zašto odlaziš iz srbije, što je lako odgovoriti nekom našem čoveku, ali ko što bi naglasio, Norvežani (a i većina ostalog evropskog naroda) ne voli kad se pljuje po stvarima a pogotovu ne po svojoj državi i narodu, to mu dodje onda neka vrsta nelojalnosti šta znam. I ti sad ne možeš da kažeš da ti je prešlo preko glave. Ako kažeš da si tu zbog novca, to jeste iskreni razlog, ali mogu pomisliti da želiš da dodješ na par meseci, uzmeš kintu i vratiš se nazad. Ako to jeste tvoj plan i ako zaista tako i želiš da radiš onda to i treba naglasiti. U mojoj struci je na primer potrebno dosta vremena i sredstava uložiti u novozaposlenog i onda je nezgodno da se taj posle 4-6 meseca taman uklopio, a on već pakuje kufere. Ali u svemu treba biti iskren i konkretan, jer se uvijanje i blef odmah primete, a to je nešto što njima a ni tebi uopšte ne treba. Ako vam se ne poklapaju ciljevi, ne vredi ti plan „samo da se dočepam norveškog tla a posle ćemo lako“. To ne ide baš tako kako većina nas zamišlja, i to se ne može objasniti tek tako na blogu nego se mora proživeti neko vreme, jer norvežani malo drugačije funkcionišu na poslu, privatno, administrativno itd. Pre ili posle druge runde se obično pozovu referanse i konsultuju tvoj prethodni rad, referansa je veoma moćna stvar u Norveškoj pa dobro biraj ljude koje navodiš. Naravno pitaj ih da li hoće da ti budu referanse uopste. Ako već nisi imao „vežbu“ odnosno neki mini test stručnosti pred drugi interview, onda se može desiti da ga imaš sada. To je nešto o čemu ne bi trebao da puno razmišljaš i brineš, ako znaš da ga radiš znaš, ako ne znaš bolje je i da ne dobiješ taj posao nego da dodješ na posao a ne znaš da ga radiš, jer ipak imaš probni period a treba da se seliš i šta ti ga znam, ili da svaki dan lomiš glavu ako je to posao koji mrziš da radiš. Takodje imaj na umu da se ne traži uvek najveći expert i stručnjak sa najdebljim portfolijom, nekad je bitnije da si dobar radnik koji će umeti da odradi posao što je bolje moguće, i dobar kolega sa kojim će moći da se radi svaki dan, neće da zabušava i zahebava svako malo, nije prepun sebe, poštuje druge kolege itd. Ja kad sam bio mali, mislio sam da samo pametni i normalni ljudi završavaju fakultet.

DSC06465-800

IMG_1450-800

DSC06502-800

IMG_0170-800

DSC04579-800

IMG_8398-800

IMG_20140330_131802-800

 

Kao što spomenuh, nemoj se stalno žaliti i kukati na razgovorima, pogotovu ne na svoju zemlju (mozda možeš na političare al onako, prećutno) već uvek gledaj pozitivno, na primer: ne kažeš „praću sudove samo me primite“ nego „ja želim da radim kod vas jer sam ceo život imao fetiš prema sundjerima i kao mali sam se uvek prvi gurao da baš ja operem sve sudove“ ili varijacija na temu. Mislim, ništa nije loše ako bi radio bilo koji posao, šta više to je dosta pozitivno, ali drži do sebe kao „skilled workera“. Znam za jednog vlasnika arhitektičkog biroa koji dosta para zaradjuje, a njegova ćerka tinejdžer dodje u biro i očisti i oriba wcje i sve prostorije, jer tako se zaradjuju pare, a novci su ovde skupi. Ne dodje poršeom i obraća se radnicima sa „Ej ti“, nego dodje biciklom i pošteno zaradi džeparac. Odma se na intervjuu vidi ko zaista želi da radi i dobije posao, sreća pa smo mi „stranci“ uglavnom na dobrom glasu i hoće da nas zaposle, zato što hoćemo da radimo i kompetentni smo. Evo na primer ja, koliko sam ja kompetentan govori činjenica da ako u google ukucaš „norveski pornici“  moj B log izadje na trećem~četvrtom mestu (u trenutku pisanja ovog teksta). Al kad kažem ljudima da nisam kompetentan za ovo pitanje oko traženja posla i to, obično se naljute na mene što neću da pomognem. Kako ja da odgovorim na „kako naći posao“, ja sam bre polu čovek – polu programer, osoba koja dodje u neku firmu i napravi sistem koji će da zameni xy radnih mesta i ostavi xy ljudi bez posla. Kao kad ti zubar kaže „koristi ovu pastu i nikad više nećeš morati kod zubara“. Zvuči zabavno kad kažem „polu čovek a polu programer“, ne samo jer sam geek ali i zbog opisa posla, treba da zazmuriš na jedno oko, napraviš neki sistem koji će da „olakša“ posao tako što neće više morati 5 njih da radi isto to već će to moći samo jedan čovek da ga radi a ostali, obično mogu da se posvete drugim stvarima ili drugim firmama. I kad napraviš nešto dobro odma si rock-star, ali kod vlasnika firme, ostalih xy ljudi sa zavoda te baš i ne gotivi nešto, sve i da umeš da se socijalizujes. Verovatno će ti isto reći i inženjeri i manageri i ovaj što je osmislio parnu mašino, ali dosta više moje patetike jer si se ionako ubedario i skenjao (ako već nisi i odustao od čitanja). Nego ti lepo da uzneš pa da čitaš na netu kako neki tamo na B logovima pišu da većina zaposlenih u norveškoj u kancelarijama ima recimo po dva monitora, astal koji se na dugme podiže i spušta, toliko se diza da svaki drugi kolega stojećki radi, kako veće firme imaju svoju kantinu gde je kuvan ručak ~20 kruna, kako kancelarije imaju roletne koje se automatski otvaraju i zatvaraju i podižu i spuštaju u zavisnosti od toga gde je sunce i koliko jako piči. Recimo moja najlepša polovina nikad nije vodila ljubav u norveškoj kancelariji, ne zna šta propušta. I čitaš kako firme svako malo imaju letnje i zimske motivacione žurke i druženja i kako šalju zaposlene na usavršavanje i doškolavanje i svi živi nešto studiraju, nebitno jal je to vezano za posao ili za hobi. I internet (kad radi jelte) ide i do 95/95Mbs sa 2ms pinga, mereno na speedtest.net. I minimum pet nedelja godišnjeg gde je procedura ne idenja na godišnji dosta zeznuta pa te prisiljavaju da odeš, jer nekom tamo praviš probleme. I recimo desi se situacija da dodje kolega ujutro u firmu i kaže Li, pala slika sa zida i staklo je po celom konferensu (konferens je fency naziv za sobu za konferencije). I ja odem i pogledam i kažem Li, a be stvarno. I udje drugi kolega i kaže Liii, a be staklo svuda. I udje direktor i ne kaže ništa nego uzme metlicu i usisivač i počisti staklo da se neko ne povredi.

DSC04627-800

DSC01301-800

IMG_6101-800

I recimo pre neki dan me pita šef dal oću nešto da uslikujem za firmu. Sedim na poso i radim to što volim (sedim za kompjuter) i sad bi malko i da slikam naokolo. I jedna koleginica sa liberalnim dekolteom mi se onako smeška i grize usnu kad prodje ispred kancelarije. Pa ja stvarno ne znam šta bi više mogao čovek da očekuje. A kažu kako ima nekih velikih firmi gde su otvorena radna mesta onako u jednoj prostoriji, i ima 10 ultra fensi „kancelarija“ odnosno stanica, sa nabudženim foteljama i šta sve ne, 10 onako i 20 budjavijih, a ko prvi dodje ujutro ima pravo da bira gde će da sedi i radi. No dobro, gde sam ono stao…

Konkursi su veoma regulisani zakonom i postoji dosta pravila, da ne zalazim previše uglavnom je poenta da je intervju skupa rabota za firmu, i ako omaše kandidata veooooma je teško posle otkačiti ga jer nije dobar za to mesto na kome radi (firma onda ima obavezu da ga šalje na usavršavanje i dodatnu obuku pre nego što može da proba sa otkazom). Pogotovu ako ne radiš kroz posredničku agenciju koja će te zaposliti pa te posle „iznajmiti“ dalje drugoj firmi. Malo je kompleksno kažem, al postoji i ta kombinacija, koju je bolje zaobići po mom mišljenju. Baš zato što je relativno teško otpustiti nekog u Norveškoj, zato će te na intervjuu iscediti samo tako. Recimo ima neki psihološki test gde se ocenjuje kakva si persona, kakva shvatanja o poslu i životu imaš i sl. Recimo neka pitanja na psiho testu (koji je obično online)
1. „Ako uzmemo recimo kako pekar proizvodi hleb koga neko želi da kupi, onda je kupac potražnja, pekar proizvodjač a hleb proizvod, da li se slažeš da svaka industrija ima potražnju, proizvodjača i proizvod?“ – Da/Ne
2. „Zašto tako misliš?“ – slobodno tekst polje
3. „Koji bi u tvojoj industriji bio tvoj proizvod a šta je potreba za tim proizvodom?“

25. Kako bi rešio problem konflikta sa šefom ili kolegom?

45. Da li si nekada pomišljao da sebi oduzmeš život?

i tako neka silna pitanja koja popunjavaš brat bratu 4 sata online. I tu na kraju nema laži nema prevare, ako si u početku ili na intervjuu nešto „dodavao“ posle toliko cinculiranja ćeš pokazati svoje pravo lice i odgovarati iskreno samo da se što pre sve završi. Zato nema potrebe za nervozom ili glumom. Ali nema ni mesta za odustajanje niti za dekoncentraciju, nema mesta za reči koje počinju sa ne (neću, ne znam, ne umem, neseser…).

IMG_2134-800

IMG_9710-800

photo_1-800

photo_3-800

DSC04989-800

IMG_1707-800

img-800

Konačno dodje i taj dan, ugovor koji dobijaš mailom samo preletiš, klikneš na Yes to All i potpisuješ. Malo se čudiš što niko u Norveškoj ne koristi pečate nego samo tako potpis skeniran ali pičiš dalje. Gledaš kako znaš i umeš da skupiš petsto dinara da kupiš par piva da proslaviš, ako si baš štedeo par piva će lepo da te opuste pošto nisi ništa popio od kad si počeo sve ovo pa si postao netolerantan na alkohol a ako si dosadašnji stres lečio alkoholom onda će ovih par piva da te samo zagreju. Paralelno slavljenju odma otvaraš one silne linkove sa početka ovog B loga i gledaš gde da tražiš stan, učtivo pričaš sa norvežanima kako tražiš stan, u većini slučajeva se oni ponude da pomognu i zaista ti pomognu oko nečega. Onda gledaš ugovor koji objašnjava tačno detalje oko probnog rada, odgovornosti, koliko će te platiti, koliko sati radiš, regulative oko prekovremenog i godišnjeg i bolovanja, datum kada će biti sledeći razgovor o povišici i sl. Inače se na državnim sajtovima može videti kolika je plata bila pre par godina svakom u norveškoj, pa čak i premijeru. Takodje se može videti i koliko je koje vozilo plaćeno, što u praksi ništa ne znači, jedino bude interesantno kad neki ne znaju za to pa počnu da oduzimaju i dodaju dok se hvale kad pričaju sa ostalima. Ali kako mi je tastatura prešla preko 100.000 karaktera, da ne trošim tastere na opisivanje toga, ionako sam ga odužio. Jbg to mi ostala navika iz pismenih iz srednje škole, posto gramatiku ne poznavam kontam bar da napisem što duže i što gluplje, da skrenem pažnju sa glagola.

DSC06632-800

IMG_1604-800

IMG_5150-800

IMG_0122-800

IMG_0131-800

DSC_0230-800

IMG_2333-800

Dobio si posao, kupuješ kartu i zakazuješ termin u policiji, i konašno stižeš na početak priče, čeka te šest meseci probnog rada, bizilion papira za sebe i za porodicu ako imaš, mačke da ne spominjem. Možda ćeš od muke početi i blog da pišeš, nikad se ne zna.

I onda će neko da ti kaže „Bre bre al ga nalupeta, ja sam dobio posao sa next-next-finiš“. Pa jeste, i ja sam. Ali može da bude i komplikovano, kao što rekoh nema pravila. Ali koliko god da deluje teško ipak se može naći posao na kraju, nekad lakše a nekad teže, ali nekako se ipak može naći, ja već dva put.

 

 

 

 

Comments

comments

134 mišljenja na „Traženje posla u Norveškoj

 1. Care!!!
  Na http://www.google.rs si 2. za „norveski pornici“, kako bi to vecina pornofila kucala, dok si
  za „norveŠki porniĆi“ (za pismene pornofile) na trećem mestu , a da pritom samo na jednom mestu pominješ „porniće“.
  „al sve nam nekako teško da prekinemo putovanje, sve se nekako nećkamo ko kad gledamo porniće, sve čekamo da vidimo šta će dalje da se desi i dal će se uzmu na kraju.“
  Jedino je šteta što je mnog traženija produkcija komšija iz Švedske.
  Bravo velemajstore optimizacije,
  stvarno si S.T.A.R

  • Pa tako se optimizuje, jedna rec i dovoljno 😎
   da vidis za koje sam jos reci na prvim mestima, ali necu da pisem javno da ne izlazim posle u novine.
   Pozdrav za velemajstora profesionalne optimizacije :)

   • daki rudarski tehnicar sam 25 god. zavrsio vojsku 4 god. gimnaz. matematicki smer postanar sa roditeljima kako i gde da se prijavim za odlazak iz srbije da donijem vizu bio u profesion.vojsci mala plata preso u rudnik opet nista..hvala zvam engleski..deda kurdistanac zivi u srbiji ca babom ..duga prica..

 2. Ubio si me ovim tekstovima, čitam već pola sata… :) šalim se, imam jedno pitanje. obzirom da planiram također u NO ali sam iz HR, te sa papirima bi ima nešto manje problema zbog EU/EEA i slobodnog kretanja, zanima me kakva je potražnja za junior developere/programere .NET sa završenim faklutetom. Sve što sam čitao na oglasima do sada u tražili seniore, ili da pak imaju hrpu certifikata…
  Ako imaš kakvih informacija u svezi toga, molio bih te da mi pošalješ na moj mail: dovla091@gmail.com

  Hvala i lijepi pozdrav.

  • Ih bre kolega, kako sad da te ne iskritikujem konstruktivno, za tvoje dobro… Ja mozda pisem malo neozbiljno, ali ustvari pisem veoma ozbiljno, ako me razumes :)
   Evo i sazetka celog ovog teksta: stvarno treba puno vremena za pripreme ako ozbiljno mislis da trazis posao negde vani.
   Jedan od prvih linkova u ovom tekstu ima odgovor na tvoje pitanje
   http://www.onorveskoj.com/434/godina-skolu-godine-iskustva-programer-kakve-sanse-zaposlenje
   P.S. sloboda kretanja i manjak papira ne povecavaju sanse da ces naci posao, da je tako nikad niko iz Srbije ne bi dobio posao jer UVEK ima nekog iz EU ispred nas
   Sve najbolje i samo uporno!

   • wuut?!?!? 2500€ plaća…?!?!?, to je negdje oko 19000NOK, prema mojim kalkulacijama, kada se plati stanarina, režije, putni troškovi, hrana…, ne ostane ti fakat ništa… ili sam negdje pogriješio kod pretvaranja eure u nok…? Ja inače imam 1,5god iskustva kao junior sistem inžinjer u bivšoj firmi, te cca 3 godine iskustva kao junior software inžinjer. od tih 3 godine sam 2 godine radio samo na SQL-u i BI programiranju (SAP Crystal Reports Designer), te godinu dana sa .NET C#… Mislim, nije mi problem napraviti aplikaciju, čak i kada zapnem, mogu relativno jednostavno naći „izlaz“ (postoje razni resursi tipa: stackoverflow, codeproject, codeplex, daniweb, MSDN, itd, itd…) jedini problem kojega vidim je vrijeme. Fakat ne mogu raditi aplikacije tom brzinom koju rade seniori sa +10 godina iskustva. Sve u svemu hvala na savjetu. Jedino ovaj članak me malo zaprepastio 2500€ plata… obzirom da je jedan moj kolega u Stavangeru dobio ponudu na 35000NOK nakon oporezivanja i to samo da predaje, ovo mi je ono – WTF?

    • Sta samo predaje, na profesor na fakultetu ili?
     Posto je 35000 nakon poreza nesto vise od 700.000 kruna godisnje, to bude dobra plata i obicno je imaju veoma sposobni ljudi, uglavnom posle nekog vremena rada i dokazivanja.

     • To ti je neka automatika, automatizacija, nešto vezano sa programiranjem PLC strojeva… Ali opet, već od nekoliko ljudi sam dobio info da se početne plaće studenata koji su doslovno „izašli sa fakulteta“ imali u startu oko 25000NOK, ili ljudi koji su na probnom roku, te da nakon 6 mjeseci kada dobivaju za stalno da im se daje pravi ugovor gdje je plaća puno veća. Zato me malo ovaj komentar oko 2500€ začudio. U Njemačkoj je otprilike tolika plaća programera, a Norveška je defakto prema standardu puno jača od nje…

     • Pa ti sto su doslovno izasli sa fakulteta i jesu pocetnici i imaju 25000 platu, ali pre poreza jer se plata posle poreza nikad nigde ne pominje posto je to veoma veoma individualna stvar i ne tice se poslodavca, a to onda bude oko 300.000 godisnje, odnosno oko 2500e posle poreza.
      A nakon sest meseci ili kad vec si u fazonu, pregovaras za vise ako zasluzujes.
      I u blicu je pisalo da su plate 4500e, ali nisam siguran o kojoj norveskoj su oni pisali. Moze toliko al pre poreza

     • pozdrav, bio sam ti poslao poruku ali vidim da nisi ništa odgovorio u svezi toga. Možeš li mi reći kakve si ti dobio zadatke, tipa napiši svoj algoritam za replace character-a, ili sortiranje brojeva ili nešto tipa napisati algoritam za prikaz vrijednosti broja (faktorijela)… P.S. ako nije tajna, koliko se obično kreću troškovi prijevoza, hrane, rentanja stana i slično, da znam od prilike koliko bi mjesečno troškovi iznosili…

      Hvala.

     • Iskreno nisam ti odgovorio sa razlogom, da te ne ubedarim a i da ne ispadnem ustogljeni gastarbajter koji nece da pomogne drugima da se dokopaju naftnog tla, ali posto pitas opet odgovoricu ti ali prilicno grubo, onako kako bi mom kumu odgovorio, a sve to za tvoje dobro tako da cu ja da opustim tastaturu a ti probaj da se ne naljutis :)

      Za test kao sto sam i napisao „To je nešto o čemu ne bi trebao da puno razmišljaš i brineš, ako znaš da ga radiš znaš, ako ne znaš bolje je i da ne dobiješ taj posao“
      Sto ce reci da ako ti ne znas sta treba da radis na svom radnom mestu onda ukucas u google „programming/doctor/mechanic interview tests“ jer svako radno mesto/firma/covek ocekuje nesto drugo od tebe. Cenim da si jos uvek student ili da nisi imao radnog iskustva posto ocekujes testove kao na ispitima, u real lifu programera nema jednog tacnog resenja i tu ne pomazu primeri, evo ti jedan koji sam ja imao a ti probaj da ga resis „u tvom timu u isto vreme kolega ne moze da pristupi fajlovima, nervozna musterija zove, sefu ne radi mail, server je nedostupan, forma za narucivanje ne radi. Kako ces da resis situaciju i kojim redosledom?“

      Nisam siguran da li si citao blog do sada, tj da li si probao da samostalno saznas informacije koje te zanimaju, sto je priznaces mnogo brze i efikasnije nego da cekas par nedelja da ti neko odgovori na tvoja pitanja, na stranu to sto sam linkove ka svim zivim mogucim informacijama stavio na samom pocetku ovog teksta.

      I sada cu da zvucim tacno kao onaj gastarbajter sa pocetka price, ali opet za tvoje dobro, ako nisi uspeo da nadjes te informacije a zaista te zanimaju, onda je moj iskreni najiskreniji bratski savet da preispitas ili odlozis celu pricu norveske i da radis nesto drugo u medjuvremenu. Jedna od poJenti ovog bloga je da treba da se covek dobro informise i da treba puno da istrazuje i uci i trazi na internetu, jedno pet puta vise koliko se prosecno razmislja.

      Da ne mislis da izbegavam da ti odgovorim jer ne zelim da ti pomognem, da je tako ne bi ti ni napisao ovoliki odgovor, ali se nadam da ces stvarno objektivno da razmislis o mom pisaniju i drugarski prihvatis savet tj probaj da zaista objektivno shvatis moju kritiku, :)

      Jer pazi sad, pogledaj recimo ovo pitanje sto si pitao
      „koliko se obično kreću troškovi prijevoza, hrane, rentanja stana i slično“
      Ceo tekst o prevozu
      http://norway.dakipro.com/uputstvo-za-upotrebu-autobusa-u-bergenu/
      Dva teksta o hrani i troskovima
      http://norway.dakipro.com/hrana-u-norveskoj/
      http://norway.dakipro.com/soping-u-bergenu/
      Ceo tekst o rentiranju stana
      http://norway.dakipro.com/trazenje-stana-u-bergenu/

      See my point? :)
      Sve najbolje!

     • Što bi se ljutio, ako je konstruktivna kritika (što u tvom slučaju i je bila), onda je naravno prihvaćam. Iskreno nisam listao blog jer ne raspolažem sa toliko vremena (dođem doma prebijen nakon posla, tako da jednostavno, ubacim nešto u sebe i spavanjac), a i brate tekstovi su ti od pola kilometra… 😉 Bio sam jučer izdvojio vremena za to tako da sam saznao i nešto o autobusima (da ne zajebavam šofera ako nemoram…) 😀
      Sve u svemu, hvala ti kolega. Molbe se šalju, većinom za Stavanger, ali i neke za Bergen. Jedino što sam primjetio da na nav.no i finn.no se većinom oglašavaju firme za zapošljavanje tipa adecco i people4you, za koje i nisam baš presretan iz razloga što nemaš ništa permanentno, već te vozaju ko seosku biciklu od firme do firme… niš ako imaš još kakav savijet, slobodno ga šalji.
      Još jedno ti hvala i pozdrav iz Rijeke.

 3. ok, imam samo još jedno pitanje. Kada se dođeš na razgovor, kakvog tipa testove daju? Kakvi su zadaci iz programiranja? što uključuju? Imaš li kakve primjere, zanima me čisto da vidim koliko bi ih znao riješiti i sa kojima bih imao problema… također kakva su im teoretska pitanja koje ti postavljaju?

  Hvala ti puno na odgovorima i sorry što te gnjavim toliko… :)

 4. Zdravo Daki,
  Prvo hvala za slikovito opisan svoj put za Norvesku :)
  Pomenuo si da poznajes vlasnika arhitektonskog biroa …. ja sam arhitekta suprug mi je pejzazni arhitekta da li znas kakva je realna potraznja za ovim poslovima, kazem realna jer mi je to bitnije od bilo kakvih lista deficitarnih poslova i sl. I da li znas gde mogu da vidim okvirno kpliko su ti poslovi placeni.
  Hvala puno na svemu :)

  • Pozdrav,
   nema na cemu, sluzimo narodu.
   Sto se konkretnih pitanja tice, kako je ovo blog neozbiljno-zabavnog karaktera pa da ne bi na njemu pisao zivotno ozbiljna pitanja, napravio sam jedan sajt koji bas tome sluzi a koji sam spomenuo medju linkovima na pocetku ovog teksta http://www.onorveskoj.com/ gde mozes staviti konkretna pitanja i neko ko zna ce probati da ti odgovori konkretnim odgovorom, ili mozes potraziti mozda je na tvoje pitanje vec odgovoreno.
   Sve najbolje u planovima!

 5. Dragi Deki tekst ti je super i orginalan jer sam i sam ziveo skoro 3 godine u Stavangeru jedno 250 km juznije od Bergena,koji je prelep ali je meni smetalo sto kisa pada svaki dan od 365 kisa pada bar 350 dana god.Stavanger je za moj pojam mnogo lepsi i suncaniji od Bergena,i dalje pokusavam da se vratim u Norvesku i govorim i pisem 36% norveskog jezika ispitivac mi je bio iz Bergena,ali su mi sanse nikakve ili minimalne po struci sam Organizator kulturnih aktivnosti sa sss imam i zavrsen fakultet Americka diploma SPOLJNA TRGOVINA i maser sam i pekar i vatrogasac i vozac sa b kategorijom,i pola norvezana razumem a pola ne gledam ih ko da su pali s marsa ili sam ja pao s marsa,ipak Norveska je super za rad za zivot,malo dosadna ali zato je srbija previse uzbudljiva,supruga mi je Med.Sestra cekamo Gusjent iz SAK-a vec 5 meseci ali ako bog da odnosno UDI odosmo brzinom svetlosti u Norge,kazi ovim nasim da tamo nepostoi CRNI RAD da se nezeznu misleci da ce moci da rade nesto dok se nesnadju,stan je jako skup da obicna soba od 9 kvadrata 3×3 kosta od 700 – 1000 evra,plus struja,voda itd jos 200-500 evra i zivot oko 1000 evra pa za pocetak ti treba oko 2500evra a ti tek trazis posao,ni to nije problem i da nadjes posao nije ti garancija da mozes da ostanes jer UDI policija za strance jednostavno kaze nama netrebaju takvi profili,ili nisi iz EU ili bilo sta,to pricam iz licnog iskustva,jer sam imao posao ali mi je UDI uskratio boravak u NorveskojSiguran ostanak 70% imaju samo Lekari Specijalisti,Programeri i IT strucnjaci,Medicinske sestre i neki elektrotehnicki inzenjeri,vozaci autobusa i inzinjeri hemije i nafte,ostali mogu da traze i da se nadaju.Naj lakse papiri se dobiju udajom ili zenidbom.Deki objasni ljudima sta realno mogu da ocekuju i da su najtezi prvi koraci obicno drugi intervju ide uzivo,nije ni mala stavka koliko novca treba platiti za drzavne taxe,intervju u UDI itd ja sam platio oko 1500 evra samo taxe i zahtev UDI DA UZMU MOJE PAPIRE U OBRADU I DA IMAM INTERVJU KOD NJIH a sve to je besplatno sa EU PASOSEM za svaki papir ima da platis 300 evrica i da odgovor cekas bar 6 meseci,pa kad izracunas sta treba da platis i koliko da cekas na odgovor onda postavis sebi pitanje dali to sve vredi,VREDI ako dobijes ophold tj boravisnu i radnu vizu,ali vece su sanse da dobijes negativ odnosno da te odbiju,jer norveska ima 4.500.000 stanovnika zadnjih 20 godina,KAD BI PRIMALA SVE KOJI ZELE DA ZIVE I RADE IMALA BI DO SADA BAR 20.000.000 MILIONA STANOVNIKA.Pokusavajte ali se nenadajte previse ja sam 2 puta bio u Norveskoj jednom 3 godine drugi put pre 30 dana ostao 3 nedelje i vratio se u Srbiju,nisam uspeo,poslao sam 300 mejlova,CV,radio u Marini u Sandnesu 15 km od Stavangera pa opet neuspeh,otici cu i treci put mada vec imam 50 godina,u srbiji i dalje nemam niukakve sanse da zivim kao covek,valjda ce mi trci put bog pomoci,Deki puno srece i veliki pozdrav Hillsen Aleksandar og Eleonora Vrsac

 6. hvala Daki puno srece u zivotu u Norveskoj danas sam aplicirao za 2 posla u Norge preko Norvegian Work odmah su mi elektronskim putem prosledili upitnik sa zeljom da im napisem CV i posaljem sliku oce ljudi da vide da nisam tetoviran dali imam pirsing na licu ili mindjusu u uvetu itd,a ono ja ni nemam usi hehehe uspomena iz bilo jednom na balkanu ne ponovilo se nikad vise,sta reci nadati se biti uporan i moliti boga,alaha ili bilo koga,ja svaku noc molim i boga i alaha i budu i zaratustru i neznam ni ja vise koga da molim a posle ucim Stein po Stein,nyu norge,ord itd.Veliki pozdrav iz tuzne Srbije.

 7. Deki, hvala ti za ovaj tekst. Za tri dana mi je zakazan razgovor preko skype-a sa rekruterom. Ovo mi je prvi razgovor i nadam se najboljem. Pripremam se, imam tremu i bas sam u fazonu isprobavanja kamere, zakazala sam i feniranje prije intervjua :)… Boze pomozi.
  Ako sve prodje glatko, koliko vremena treba do finisa (potpisivanja ugovora)? Imam fore do Nove godine.
  Tebi i tvojoj porodici sve najbolje!

  Pozdrav

  • Cao. Sto se tice vremena koje prodje, obicno bude dve do tri nedelja mada moze da bude i mesec dva. Zavisi koliko im je hitno, kada krecu ugovori i slicno. U mojoj bransi obicno se uposli neko kada se krece novi projekat/ugovor, i to moze da bude da traze radnika za projekat koji ce poceti za 5-6 meseci unapred, pa dok nadju ljude pa dok ugovore projekat, moze da se desi da ti ne posalju finalni ugovor dok ne utanace projekat i tako.
   Srecno i sve najbolje!

   • Hvala za odgovor. Razgovor je prosao ok :). Eto, sad cekam da mi se opet jave… Inace, mislim da smo ista bransa ;).

     • Daki, javila mi se rekruterka. Ima neku poziciju za mene, pa pita da li sam zainteresovana. Jesam! Jesam, kako nisam!
      Pliz, da li mozemo da se cujemo preko emaila?

     • Sad videh komentar izvini, nadam se da je razgovor prosao dobro, a ako nije nadam se da si naucila nesto za sledeci put.
      Mozes odgovoriti na ovaj automatski mail pa cu se potruditi da odgovorim sto brze mogu, mada su mi se zaredjale neke obaveze svaki dan

     • Cao nisam imao jos intervju ali su me obavestili kako sam ja mogao skromno da protumacim da CE PROCES ODLUCIVANJA ZA Kultur Sjefa poceti u 43 nedelji za Nordkap komunu,ili gresim,a ja sam zeleo da tebi posaljem na tvoj mejl slike komposta biodinamicke komposte za uzgoj pecuraka Bukovace I Siitake komposti su mali I jako cisti visoki su 50cm a siroki 25cm u providnoj foliji,nema zalivanja,gaje se u cistoj svetloj prostoriji gde je temperature od 15 do 22 stepena najbolja temperature je oko 17 stepeni,mozes daje gais u sobi gde spavas,na balkonu ili spajz,kuhinja,garaza bilo gde a ljhudi u srbiji drze ih na stolu kao vaznu sa cvecem,posle 15 do 25 dana pobele kao mleko tada se otvaraju male rupice na kompostu od 15 do 20 rupa,izbusus foliju nekim ekserom koji si predhodno sterilisao u alkoholu ili nekom drugom dezinfekcionom rastvoru za nekoliko dana tamo gde su rupice formiraju se PRIMOHORDIJE to su grozdovi malih pecuraka u roku od 3 do 5 dana one izrastu velike dovoljne za branje oko 8 do 10 cm u precniku,kada se oberu posle 15 do 20 dana ide jos jedan talas,pa opet I opet u hobi verzijama uzgoja moze se brati I po 5 do 6 talasa,razume se da su prva 3 talasa naJJACA I NAJVECA GDE SE UBERE NAJVISE PECURAKA ALI TO SE RADI U PROFESIONALNOM UZGOJU,hobisti ili kucno gajenje za sopstvene potrebe crpe compost do krajnjih granica I oni mogu ubrati cak 60 do 70% ploda mereci od tezine komposta dok profesionalci u prva 3 talasa uberu oko 50% ploda pecurke,ovo je biodinamicki uzgoj pecuraka bez upotrebe bilo kakve hemije – cista organska proizvodnja,ovde u Srbiji takve komposte prodajem za 3 evra po komadu za norvesku bi bilo 6 evra po komadu,ako te interesuje pisi mi na moj meil petrovicsasa123@gmail.com ili me pozovi na tel +381 61 60 30 695 ili na +381 64 933 0121.Pozdrav Aleksandar iz Vrsca.PS ako tebe iz nekog razloga nezanima ovaj biznis molim te pronadji mi mejl I telefon neke Veletrgovine u Bergenu ili bilo gde u Norveskoj I meil I telefon neke lokalne TV stanice.Hvala Petrovic Aleksandar Vrsac Srbija PS proizvodim I dehidrirano suvo seme – micelijum za proizvodnju Bukovace Pleurotus Ostreatus latinsko ime I Siitaku stari Japanski soj pecuraka koji sew koristi kao Pervencija protiv Karcinoma a seme je pakovano po 100gr I po 250gr I moze se prodavati yu svim prehrambenim I specijalizovanim radnjama na poledjini je objasnjenje za upotrebu na ENGLESKOM JEZIKU rok trajanja najmanje 1 godina za to imam ili mogu da nabavim svu potrebnu izvoznu dokumentaciju,tako da kupac moze sam da proizvodi I odgaja pecurke.Pozdrav Aleksandar

     • Cao Petrovic Sasa. Vec sam ti pisao da ne zelim pecurke, kad mi trebaju kupujem ih u dragstoru. Pecurke mi nisu glavni sastojak ishrane tako da stvarno nisam zainteresovan, hvala, preskocicu. Pomislio bi covek da mi spamujes blog tako sto na svakom postu pises svoje podatke i reklamu za pecurke, a vec sam rekao da nisam zainteresovan. Sumnjam da je bilo ko u norveskoj zeli da u spavacoj sobi uzgaja pecurke, obicno se stanovi ciste i dezinfikuju tako da nema fungusa i gljiva. Tako da sledeci put ako budes pisao o pecurkama, moracu da obrisem sve tvoje komentare.

      Da ne bude da ne zelim da ti pomognem u prodaji, oko lokalnih tv stanica ne znam, ne gledam tv ali mozes da probas da pises recimo NRK koji je najveca stanica, imas kontakt link na dnu strane http://tv.nrk.no/ . Jedan od lanaca mega marketa je recimo COOP https://coop.no/ pa potrazi kontakt stranicu.

      I molim te javi mi ako ti odgovore bilo sta na mail, cisto sam radoznao

     • Hvala ti Danijele na ovim informacijama,nemoj da si ljut nisam dobio tvoj prosli odgovor da jesam nebih te gnjavio sigurno,ovo sto ti radis je stvarno lepo I korisno,ti si uspeo I svaka ti cast,ja sam nazalost ziveo u norveskoj I znam da od 1000 ljudi sa nasih prostora iz ex juge moze da prodje najvise 2 coveka I to uz mnogo truda jer jednostavno javljaju im se ljudi iz evropske unije ogromna je navala a politika norveske je da zaposljavaju ljude iz EU,sada dolaze Rumuni I Bugari I to na hiljade,tako da nasi ljudi zaista imaju jako male ili nikakve sanse,ja bih bio Slobodan da ti posaljem slike samo da vidis kako to izgleda,a ti ako zelis pogledaj a ako nezelis obrisi ih inace to nisu stetne gljive npr siitaka u americi kosta 120 dolara 1 kg I od nje se prave lekovi protiv kancera,i nju niko nikada ne bi unistio,u celoj Norveskoj postoi samo 1 fabrika za uzgoj pecuraka I to u Sarpsborgu kod Osla njima sam pre 5,6 godina poslao svoj film o uzgoju pecuraka I o proizvodnji semena za uzgoj pecuraka,ljudi jednostavnbo nisu verovali da u srbiji postoi takav kapacitet oni su to videli u SAD u firmi koja je zaDUZENA ZA EVROPU.Ja bih najsrecniji bio da mogu da otvorim fabriku za uzgoj semena I pecuraka u Norveskoj u region Rogalanda jer su uslovi idealni.Imaju te pecurke mnogo podudarnih tacaka sa onim sto ti radis,slikas prirodu I njene resurse,nemoj da si iskljuciv ja stvarno postujem tvoj rad jer su ti slike prelepe a I lepo pises I opisujes svoje putesestvije I svoja putovanja,zamisli pink bukovacu koju japanci zovu zmaevo srce,pa plavu ili zutu bukovacu,pa beli tartuf,pa siitaku na drvetu,piljevini,slami ili bilo kom prirodnom segment,ovde nije rec dali volis ili nevolis pecurke,ali to je hrana buducnosti,zdravlja I dugovecnosti,da bi mogao da putujes I da se bavis GO PA TUR moras zdravo da se hranis itd,itd.Hvala ti mnogo.PS posalji slike ako imas iz Dala,Sandnesa,Stavangera.Puno pozdrava I uspeha zeli ti Sasa iz Vrsca

 8. Poucan tekst.
  Napisao si da ti se ne svidjaju posrednicke firme. Da li mozes da objasnis zasto?
  Ja sam cuo da su bas dobra solucija za pronalazenje prvog posla. Ja ne vidim posebno losu stranu osim mozda manju platu ali ako je prvi posao svaka pomoc je dobrodosla.

  • Posrednicka firma moze biti vise stvari tako da zavisi od branse i od ugovora.

   Dobra kombinacija je da oni traze kandidate za firme ili da tebi nadju posao. Ovde ti platis (ili im tvoja buduca firma plati) na kraju procesa za uslugu i kraj price sa agencijom, zahvalis im se na pomoci.

   Nezgodna kombinacija je da te zaposli posrednicka firma i da te iznajmljuje nekoj drugoj firmi. Ovde ti ustvari radis za tu agenciju sto znaci da firma „poslodavac“ nema prema tebi nikakve obaveze, bilo sto se tice plate ili otkaza i ostalih stvari, a agencija moze da ti obeca samo onoliko posla koliko „poslodavaca/klijenata“ nadje. Dosta firmi najmi radnu snagu upravo tako preko drugih agencija kako ne bi morali da razmisljaju o bolovanju radnika, otpustanju ili zameni i slicno, nego samo okrenu sefa agencije i traze sveze meso. Obicno ovo ne bude bas tako crno i obicno nasi ljudi budu „otkupljeni“ iz agencije za stalno, ali ovo definitivno nije plan za nosioca radne dozvole.

   Tako da treba to preispitati odmah u detalje koja je njihova uloga tu i kako se oni ogradjuju i sta ti njima dugujes posle, da ne bude da sletis i da te cekaju fakture ili problemi oko papira jer nesto fali a nisi razumeo dobro termine.

   Sto se tice prvog posla, mozda je moje misljenje sada subjektivno i drugacije kad sam ovde vec tri godine, ali mislim da i oko prvog posla ne treba juriti grlom u jagode samo da se sto pre pobegne nego treba dobro proveriti koja je firma u pitanju i koji su im planovi, jer je poslovni svet i ovde veoma surov. I iako su pravila mnogo drugacija dele se otkazi prilicno, pogotovu sad u zadnje vreme od kako je nafta stavljena na cekanje.
   Treba traziti posao i ne izmisljati toplu vodu, ali treba i dobro pretresti firmu i njiovu perspektivu jer je i posle tesko (a da ne pricam koliko je stresno) promeniti posao odavde.

   Opet kazem ne odustajati, ali ne ni srljati samo da se pobegne da ne bude posle duplo golo kao sto poznajem ljude koji nazalost nisu uspeli

   Pozdrav

 9. Zdravo Daki 😉 Odlican tekst si napisao, nasmejao si me za medalju 😉 Procitao sam ga pre par meseci ali nisam stigao da pisem 😉 Inace, ja sam Boba iz Vrnjacke Banje, zavrsio sam za kuvara srednju a visu za vaspitaca. Preveo sam sva dokumenta na Norveski jezik, naucio solidno Norveski, prijavio se na Nav, poslao sam oko 200 mejlova za posao u struci(kuvar) i na kraju kada sam klonuo duhom, juce me je iznenadio poziv sa nepoznatog broja. Prvo sam se pogubio totalno, posto sam mislio da se neko zeza, kasnije sam se sabrao i ugovorio intervju preko skajpa. Intervju je prosao veoma dobro, posto sam poslusao sve tvoje savete. Veoma se dopadam ljudima sa kojima sam razgovarao(inace su braca Kinezi) 😀 😛 medjutim problem je sto ja ne znam a ni oni ne znaju, sta mi treba od papira za rad u njihovom restoranu. Jel mozes nekako da mi pomognes?
  Unapred hvala, pozz 😉

  • Hvala hvala. Sto se papira tice, verovatno si pogledao na linkovima sa pocetka teksta (www.onorveskoj.com) to bi bilo uglavnom sve sto ja znam. Ne znam da li kuvar ima posebne uslove oko rada sa hranom i to, to najbolje udi da pitas (kao i sve ostalo btw) jer je to jedina relevantna informacija.
   A za ostale papire ja sam to predavao pre skoro tri godine, tako da i ako se secam necega rizikujem da se nesto promenilo pa da ti dam pogresnu informaciju.
   Ja mislim da je najbitnije da ti imas skolu za taj posao i da si naravno dobio ponudu, ostalo mislim da je samo procedura i papirologija, ali opet proveri sa zvanicnim institucijama, sve ostalo je manje-vise rekla kazala.
   Sve najbolje!

 10. Cao Daki…student sam VMS,odsek kozmeticar-esteticar…htela bih da pitam da li znate da li se trazi poso u Norveskoj za moju struku?i koja je procedura? hvala unapred…

 11. Pozdrav Daki mozes li mi reci imam 40 godina imam zavrsenu skolu za vozaca sa drzavnim ispitom posjedujem kategorije B-C-E-D znaci profesionalan sam vozac dali ima gore sansi u Norveskoj za posao nemam pasos EU hvala ti na odgovoru i pozdrav iz Tuzle

  • Zdravo. Iskreno ne znam nikog ko profesionalno vozi sa nasom skolom za vozaca. Ako se skola sa diplomom poklapa onda u praksi bivas skilled worker.
   Pogledaj na nekom od linkova sa pocetka teksta, mozda je neko tamo vec pitao/odgovorio isto.
   Ili naravno kontaktiraj udi.no, oni su ti najmerodavniji.
   Pozdrav

 12. Interesuje me sve u vezi Norveske, pored zivotnog standarda naravno. Priroda, ljudi, uredjenje, zakoni i jos mnogo toga, da te ne gnjavim sad. Posao u mojoj struci (ekonomski tehnicar), koliko sam video na blogu(B logu :D) i ne pije vodu, pa me interesuje sta bih mogao da radim. Zapravo, trenutno studiram prava pa me interesuju i studije tamo.Razmisljao sam o razmeni studenata, i slatko se ismejao (ako me razumes :D). Pomozi, preporuci ?

  • Cao, sto se svega o norveskoj tice, sto ja znam je uglavnom sazeto ovde
   http://norway.dakipro.com/galerija-b-logova/
   A za posao, kao sto sam i pisao, znam da moze da se poveze diploma i ponuda za posao, tako sam ja a i mnogi ovde dobili posao.
   Sto se studiranja tice, to mi nije bas kristalno jasno kako u praksi ide iako i mene konkretno zanima ta tema. Znam da treba da se ima nesto kinte po godini studija (tipa 10k evra) i da treba norveski jezik na odlicnom nivou (Bergens) ili engleski na isto visokom nivou

 13. Zdravo Dalibore. Odličan tekst! 😉 Da li možda znaš nekog ko je završio Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (ex Defektološki) a živi i radi u Norveškoj? Ja sam završio taj fakultet, smer Prevencija i tretman poremećaja ponašanja.

 14. Pozdrav Deki,

  Ne znam šta da kažem za tvoj blog. U isto vreme sam se toliko nasmejao i korisnih stvari pročitao. Kao prvo SVAKA ČAST, jer neko sve ovo da napiše, bez ličnog interesa, je za svako poštovanje i divljenje.
  Bukvalno si svoje slobodno vreme uložio samo da bi pomogao ljudima što je, po meni, velika stvar i za poštovanje.

  Ja sam po struci dipl.ing.građ. završio u Nišu a vidim po pisanju da si negde sa juga Srbije :) U struci radim evo već sedma godina (imam 33 godine) i već odavno shvatam da ovde čovek ne može sebe nikad ostvariti kao živo biće, sve se svede na golo preživljavanje, bez obzira koliko sebe daješ i trudiš se da se dokažeš.
  Ja sam krenuo na kurs Norveškog i mnogoo sam zagrejan da uspem u tome (kad nešto naumim teško odustajem), što znači da ću zadnji atom volje i snage dati dati da mi se to i ostvari. Blog su mi preporučili prijatelji koji već prave prve korake u Norveškoj.

  Nisam uspeo da vidim ovde nijedan komentar ili pisanje, vezano za ljude građevinske struke, pa me čisto interesuje informativno, kakvo je stanje po tom pitanju?, da li ima potražnje u toj branši?
  Iskreno malo sam skeptičan, jer naša struka je zadnjih decenija, toliko nazadovala da ne znam šta se traži i očekuje. Ti si ipak u IT branši, koja prati moderne tokove, dok je građevina kod nas dosta zaostala. Ja sam uglavnom inženjer na gradilištu, ne znam da li ima potražnje za takvom vrstom ljudi. Iz kancelarije (projektovanja) sam izašao već prve godine rada jer sam video da ako hoćeš da zaradiš (u Srbiji) moraš da radiš po gradilištu i po terenima, što u projektovanju nije slučaj. Ta činjenica me najviše plaši pa me čisto ineresuje neko tvoje mišljenje i iskustvo sa takvim ljudima u Norway.
  Unapred zahvalan na odgovoru.

  • Pozdrav,
   Hvala na kritikama, meni je dosta ljudi pomoglo kad sam dolazio pa mozda nekome i moja iskustva budu od koristi.
   Sto se tice tvoje struke ne poznajem nikog licno iz te branse, a i potraznja cesto varira iz godine u godinu (pogotovu sad kako je malo kriza nafte uzdrmala trziste) ali ti preporucujem da pogledas u oglasima koliko zaista se trazi taj smer, tako ces najrealnije da vidis da li se zaista trazi ili ne.
   Ako vec nisi, pogledaj i na linkovima sa pocetka teksta mislim da je neko vec pitao za slicnu struku.
   Pozdrav

 15. Daki, zdravo. Pre svega, svaka ti cast na pisanju i na pruzenim informacijama.
  Ja sam zavrsio gradjevinski fakultet nedavno – diplomirani i master gradjevinski inzenjer. Nemam radnog iskustva jos uvek. Da li znas koliko je moje zanimanje trazeno u Norveskoj i kako prolaze mladi gradj. inzenjeri? Dok budem radio ovde naredne godinu-dve zbog iskustva, paralelno bih ucio jezik, naravno ukoliko imam dobre sanse da se zaposlim u Norveskoj. Pozdrav i sve najbolje.

 16. Pozdrav,

  prvo sve pohvale za napravljen blog, sa vrlo atraktivnom tematikom. Iskreno, prvi koji me je zaintrigirao i kojeg sam pročitao od početka do kraja. Izjava „…meni je dosta ljudi pomoglo kad sam dolazio pa mozda nekome i moja iskustva budu od koristi.“ sve govori o Vama kao osobi kojoj nije problem dio svog privatnog vremena posvetiti nepoznatim ljudima, tako da se nadam da će Vam se to na neki način i uzvratiti u životu. Informacije iz prve ruke sa terena su nezamjenjljive, ono što mene zanima da li prilikom natječaja za posao prvenstveno imaju prednost Norvežani ispred svih ostalih iako npr. taj netko tko je imigrirao u Norvešku ima bolje kvalifikacije ? Imate li kakve informacije o potražnji ljudi u području održavanja hidrauličnih uređaja, jer sam ja inženjer elektronike sa dugogodišnjim iskustvom u održavanju što industrijskih, što mobilnih hidrauličnih uređaja. Vezano za dokazivanje kvalifikacije kao „skilled worker“ da li bi mi bio problem što se apliciram na radno mjesto iz područja za koje nemam papirnati dokaz o školovanju ? Hvala unaprijed na odgovirima i sretno !

  • Pozdrav i hvala na kritikama. Sto se dokazivanja kvalifikacije, nisam siguran da razumem pitanje, ako pitas da li je tvoja diploma priznata u podrucju norveske to moras da kontaktiras norveske institucije i oni ce ti reci sta je i dokle priznato. Ako nemas EU pasos moras da spojis obrazovanje sa poslom da bi dobio „skilled worker“ vizu, ako imas EU pasos onda to ne moras (da bi dobio vizu, ali mozda moras da bi dobio posao).
   Prednosti norvezana sam spomenuo u tekstu do mere do koje sam komforan da pisem na internetu a u vezi papira pogledaj linkove na samom pocetku ovog teksta, sve sto se tice papirologije je tamo vec objasnjeno, da ne prepisujem :)
   Pozdrav

 17. Pozdrav Dekiju i svim posetiocima ovog bloga!

  Kao prvo nikada nisam do sada sreo nekoga iz Srbije koji je ovako detaljno opisao jedan odlazak za jednu zemlju kao sto si ti Deki to uradio, svaka ti cast za to. Vrlo edukativno i poucno i dokaz da na ovom svetu jos uvek ima ljudi koji su voljni da pomognu sto se barem tice emigracije i sta i kako pri prvim koracima sto itekako moze puno znaciti nekome pri pocetku nakon emigracije za Norvesku. A sada o mojoj situaciji malo. Ja zivim i radim u Holandiji i imam holandski pasos i holandsku diplomu sa ekonomskog agrarnog fakulteta (skraceni oblik, Associate Degree) i holandsku vozacku dozvolu ABCD sa diplomom za prevoz robe (C) i personala (D). Posto ne mogu da nadjem posao u Holandiji u struci vec nekoliko godina (ovo je vrlo bitno i vrlo edukativno za sve one koje misle sa ekonomskom diplomom eventualno za Holandiju ili Beneluks da pokusaju svoju srecu) ove godine sam poceo da saljem svoj CV u pravcu Norveske i Svedske. Uzgred da napomenem da sam izmedju 1991 i 1997 ziveo u svedskoj kao izbeglica i sa nekim polupapirima (ogranicena dozvola boravka) i za to vreme sam svedski izvanredno naucio. Sada sam na veliko iznenadjenje dobio poziv od jedne autobuske firme na razgovor u Nyborg (tik do Bergen-a) za vozaca autobusa. Da napomenem odmah da sam u Holandiji vozio autobus nekih dodinu dana davnih godina pre studija. I eto mene sada u dilemi. Verovatno cu ici na razgovor i probnu voznju medjutim ako vec odem do Bergena interesuje me naravno i obilazak biroa za zaposljavanje i sve informacije oko nekog drugog posla ako sam vec tamo. I posto mi je supruga Holandjanka i radi kao medicinska sestra u Holandiji a zivela je godinu dana u Norveskoj kao Au Pair davnih godina (znaci ima bazu norveskog) voleo bih i za nju da vidim sanse za posao i stan i uslove za zivot. Procedura oko nostrifikacije nam je poznata i ja sam moju diplomu u medjuvremenu izvadio i ispecatirao pri ministarstvu za obrazovanje ovde u NL a i pecat sa apostile je stavljen. Posto mi je diploma izdata i na engleskom nisam nasao za shodno da i to prevodim vec samo da ponesem. Zamolio bih tebe Deki, ako je moguce, da mi das eventualno neki savet ako vec jednom odem do Bergena (pretpostavljam period od 22-01-2015 do 27-01-2015) sta bih mogao jos od informacija eventualno pokupiti i gde obavezno otici za vreme ove kratke posete? I jos jedna stvar, koji je od hostela jeftiniji i za preporuku. Ja sam na zalost na pragu da posle vise od 14 godina zivota u Holandiji ponovo mozda donesem odluku da odem za Norvesku naravno ako mi kompanija ponudi ugovor. Hvala unapred i puno puno pozdrava.

  • Pozdrav i hvala na kritikama. Sto se informacija tice ja znam samo one linkove sa pocetka teksta koje si verovatno vec pregledao. visitbergen.no ima dosta turistickih informacija a od stvari za obici su definitivno ulriken i fløyan, mozes i zicarom oba. Sto se smestaja tice, mislim da svi isto kostaju i nema neke posebne razlike, eventualno lokacija, to pogledaj na booking.com ili slicnim sajtovima. Eventualno neki smesaj u kampovima van grada. Ja bi licno birao neki u centru cisto da ne moram da placam prevoz (razlika u ceni je skoro pa taman tolko), ali ako radis za autoprevoznika, cenim da ces imati taj deo vec placen.
   Pozdrav i srecno u planovima

 18. mesar sa zavrsenom skolom 4 stepen , iskustvom u preradi i proizvodnji mesa , posebno ekoloska receptura // trazi posao // osoba sam sa specificnim sposobnostima u resavanju delikatnih situacija i problema , koja zna da obavi mnoge poslove vrlo brzo i efikasno// mojim angazmanom dobijate kvalitet i brzo bi vam bi se isplatila ulozena sredstva. zahvaljujem se // ok

  • Hvala na ponudi, trenutno sve mesne proizvode nabavljam u dragstoru, prvenstveno zbog komfora a i zamrzivaca malog kapaciteta.
   Ali ako u buducnosti budem imao potrebu za Vasim uslugama, rado cu vas kontaktirati.
   Sa postovanjem,
   Dalibor

   • Genijalno! Svaka rečenica koju si napisao na ovom B logu me oduševljava. A još sam više fascinirana pitanjima koje ljudi postavljaju nakon ovako detaljno datih instrukcija i linkova. Ne tražim da mi se nadje stan i posao i ne nudim ništa 😉 . A kao profesor geografije zahvalna sam na ovim prelepim fotografijama. Hvala na strpljenju, volji i sposobnosti da humoristično preneseš sopstveno iskustvo. Srdačan pozdrav.

    • Hvala hvala, bas mi je drago da ti se svidjaju tekstovi i fotografije, a bogme i komentari. Bilo bi glupo da objavim sve komentare i pitanja koje dobijam sto na facebook, sto na mail, skajp a bogme i na mobilni, ali to bi bio jedan veoma dugacak i veoma humoristican tekst.
     Uglavnom kroz prve 4 reci odmah vidis ko ima stav da nesto postigne a ko bi da pita neznanca za vreme i uslugu porukom koja pocinje sa „E aj ti meni reci…“
     Mislim, ceo ovaj blog je ozbiljna bezpadezna zaebancija i ocekuje se opusten i direktan ton, ali trazenje posla i preseljenje u drugu zemlju je veoma ozbiljna stvar.
     Tuzno je to sto to neretko budu ljudi sa fakultetom ili dva i jos kojom diplomom pride.

     Al da ne filozofiram previse i u komentarima sad :)
     Pozdrav, sve najbolje

 19. Cao Daki, svaka cast na vremenu koje si izdvojio za nas ovde koje citamo, inace nikad se nisam odvajao na duze od mojih ali bih naravno to voleo imam 26 godina, i apsolvent sam na „Inzenjerskom menadzmentu“ u Boru. Pa me ineresuje posto je moj smer vezan za organizaciju rada, komp. analiziranje, ekonomiju i to da li bih ja i pored toga morao da idem na master za IT pa da tek onda apliciram za posao u NOR posto moj smer nije specijalizovan za nista konkretno. Naravno podrazumeva se da sam nesto i naucio da radim vezano za IT. ili takodje postoje neke oblasti za smer koji sam zavrsio. U svakom slucaju gledam samo odem odavde pa tako i ne biram mnogo sta bih radio, mozda je bolje biti pekar ili kuvar u NOR, nego biti dipl. Dza ili bu u SRB Hvala ti unapred na odgovoru.Pozz

  • Zdravo. Kako ti tacno glasi diploma? Ako ti se nekako zvucno zvuci slicno mozda mozes da prodjes, ja sam elektrotehnicar racunara a radim kao programer, iako nam programniranje u skoli nije bila primarna tema, ali eto potrefilo se.
   Ono sto je mozda malo obeshrabrujuce je sto ti fali iskustva da bi konkurisao na poslove, ali ni to nije nemoguce ako neka od (uglavnom vecih) firmi vidi tvoje zanimanje kao interesantno. Mozda da probas nekako neku razmenu studenata da makar malo posetis zemlju i raspitas se kako to ide sto se tvog zanimanja tice, da li su firme zainteresovane i slicno. Jer generalno moraju i ljudi bez iskustva da se negde zaposle, ali ja sa tim uglavnom nemam uopste iskustva, svi koje poznajem a da su dosli ovde imaju neki lep portfolio iza sebe.
   Sve najbolje i srecno! :)
   P.S. pozdav za Bor. Posto svi misle da sam ja iz Nis, kad ja ustvari iz Bora samo sa niskim naglaskom

 20. Zdravo , ja sam po struci masinski inzenjer i imam veliku zelju da radim u Norveskoj. Da li ima posla za masinske izenjere i kako da se najlakse nadje. javi mi se da se cujemo. Pozdrav!

 21. E cao brate Daki, opet ja Vlada iz Bora“ nisam se ranije predstavio ali nije ni bitno“ znaci ti si iz Bora, lepo da je neko od nas uspeo…:). Ja sam zavrsio srednju Masinsko – elektrotehnicku i smer:“ elektrotehnicar za racunare “ bas kao i ti i sad evo ucim se malo radu u HTML, CSS itd. Ovaj a na faklutetu sad studiram „Inzenjerski menadzment“ eto to je to. Inace nikakvo iskustvo nisam ni stigao da steknem, ali eto voljan sam i to da steknem, pre nego sto se odazovem radu u inostranstvu.
  PS: Srecna nova godina i praznici!!!pozz

  • Cao. Iskustvo ti je jedno od najvaznijih stvari da bi te neko bilo gde zaposlio. Posle toga ide jezik da bi te neko u norveskoj zaposlio. Nije nemoguce bez jezika naci posao, ali je daleko daleko lakse.
   Srecna nova, sve najbolje!

 22. Cao, Daki! Prvo da ti zahvalim na neiscrpnim informacijama koje su mi puno pomogle da bolje razumem neke stvari. Interesuje me da li imam sanse kao pekar, posedujem diplomu i imam visegodisnje iskustvo. Ako imas neki savet ne bi mi bio na odmet! Interesuje me da li imas neke informacije da li mi je potrebna radna viza za moje zanimanje na Svalbardu, bar neki link gde bih mogao da pretrazujem. Hvala ti u svakom slucaju na svim informacijama. Pozdrav i ziv bio!!!!

  • Cao. Sto se saveta tice, najbolji savet koji mogu da ti dam je da kontaktiras relevantne institucije, nav.no i udi.no i pitas upravo to sto te zanima.
   Takodje pogledaj i linkove sa pocetka teksta ako vec nisi, tu mozes naci informacije kako traziti posao i slicno.
   Pozdrav

 23. Pozdrav, moje jedino pitanje je koliko ti je trebalo da naucis jezik? Pokusala sam da pronadjem u komentarima, ali mi bas i ne ide :)

  • Cao
   To je bas individualno i zavisi od bizilion faktora, ali ja licno zivim ovde tri godine i recimo da mogu da se sporazumem sa njima, ponekad i diskutujem.
   Na to utice i to sto neko vreme nisam imao casove, dve godine sam radio u english only radnom mestu.
   Pozdrav

 24. Kod mene je problem engleski,inace radio sam kao bravar-monter,kao konobar,moler…Radio u Crnoj Gori i Rusiji pa sam cuo da je Norveska ok mislis li da imam neke sanse i gde da se prijavim i sta moram da uradim po tom pitanju

  • Cao. Ako imas EU pasos onda mozes lakse naci posao odnosno papire. Pogledaj na linkovima sa pocetka teksta, odgovoreno je na sva tvoja pitanja, da ne prepisujem sad

 25. Pozdrav Daki procitala sam tekst bas lepo ste objasnile malo dugacko ali vredi se procitati.Ja znam nemacki i engleski i 2 godina trazim posao za medicinsku sestru? Kakvo je stanje sa medicinski sestra u Norvesku i dali je moguce da sa MK pasos se dobije posao? Znam da je tesko ali eto ne odustajem ..:) Vama sve najbolje i puno uspeha u zivot ..

 26. Поздрав Далиборе, желео бих да ти се захвалим пуно на оваквим информацијама, јако добар Б лог :). Ја исто желим да се одселим у Норвешку, учим Норвешки језик тренутно и историју, млад сам а ако овде останем, будућност ми је тмурна. Желео бих само да питам да ли има запослења за аутомеханичаре и како они „стоје“ са тим? Ако не цветају руже да студирам нешто друго па да тако покушам, јер ја заиста нећу одустати, дајем све што имам у ово.

  Хвала још једном на тони информација, дефинитивно ће помоћи, и желим свима који су иоле озбиљни у оваквој животној одлуци да успеју!

  • Pozdrav i hvala na citanju. Ja mislim da je potreban fag-brev, odnosno nesto kao dokaz prakse za automehanicara ovde, ali nemoj da me drzis za rec jer cini mi se da jedan „nas“ radi nesto oko auta, ali mislim da on radi elektriku.
   Najbolje pogledaj na http://www.onorveskoj.com ako vec nisi, mozda je neko tamo nesto pitao/odgovorio.
   Pozdrav i sve najbolje u planovima, ako se ozbiljno posvetis necemu, nebo je granica!

   • Pozdrav ponovo Dalibore, razmišljao sam nešto pa rek’o aj da priupitam: Da li bi bilo dobro kad bih otišao na specijalizaciju moje struke (pošto sam po struci automehaničar, posle završetka te škole bi bio automehaničar-specijalac maltene. Pa da li je to dobra ideja, da li bi tako imao veće šanse za zaposlenje? (Inače znam da treba iskustvo i da se šalje tona prijava za posao dok ti neko ne odgovori) Ovo pitam ovako čisto da li bi pomoglo ili da ne gubim vreme i novac na tako nešto.

    Hvala puno unapred, sve najbolje.

    • Zdravo Nikola. Da budem strong ali direktan :)
     Da li si pogledao link koji sam ti poslao vezano za pomenuti fag-brev, odnosno pretrazio termin „automehanicar“ na tom linku? (www.onorveskoj.com)
     Ja sam sad na brzinu pogledao i ako sam ja dobro razumeo ne mozes uopste da radis kao automehanicar sa nasom diplomom (ali opet mozda gresim).
     Svejedno tamo je pravo mesto da postavis svoje pitanje, ja stvarno nemam iskustva niti poznajem ikoga ko radi u toj bransi (stoga sam ti i preporucio gde da pitas)
     Pozdrav i sve najbolje

     • Hvala još jednom i izvinjavam se na ometanju, idem sad da pitam. :) Ali izgleda da ću morati ponovo u školu :)

 27. Ej cao, super ti je blog! Procitala sam sve, a citala sam i komentare :):) Ja sam isto programer i trenutno sam u Danskoj. A do posla sam dosla slicnom procedurom kao i ti, milioni email-ova a odgovori hvala drugi puti ili cak nista! I tako posle nekih 8-9 meseci javila mi se jedna firma da zele da imaju razgovor sa mnom. To je bilo dovoljno za mene, upoznali su me svidela sam im se. A naravno prosla sam i test zadatke i dobila posao.. Mislim da je VECI problem dobiti taj razgovor gde mozes da predstavis sebe. Ljudi koji apliciraju za inostranstvo, trebali bi da porade vise na tom koraku. Posto u svakom CV stoji mesto odaklen si, a to je nas velike pah Srbija jer nije u EU. I firme nece da se upustaju u tu proceduru oko papirologije a nekad moraju i duze da cekaju da radnik dobije vizu.

  I ako neko sam ne zna da nadje put kako da ode u neku drzavu mislim da ne bi trebalo ni da ide. Jer ako nisi sposoban da nadjes sebi posao, kako ces tamo da opstanes.
  I isto bi napomenula jednu bitnu stvar „INTERNET“ (hvala Bogu sto postoji) za one koji ne znaju tu mozes da nadjes milion informacija :):) pocev gde prodati pecurke, da li te pecurke su uopste trazene u Norveskoj :) do toga kakvi zadaci ce biti na razgovorima za posao, kakva pitanja budu na prvom razgovoru, drugom i tako redom :) i isto ko ima manje znanja, hvala opet INTERNETU ima milion tutoriala gde mozes hoces video, hoces tekst. Tako da nemas izgovor da ne mozes da se pripremis barem za taj pocetni junior posao(ovo napominjem za IT poslove).

  Pozdrav :)

  • Cao,hvala , drago mi je da ti se svidja blog :)
   ja sam skontao da dok neko licno ne iskusi to o cemu ti i ja pricamo, dzaba pisanije na internetu i svi blogovi ovoga sveta. Gomila ljudi koje licno poznajem su procitali moj blog, trazili posao i posle dosli da mi opisu svoje iskustvo koje je skoro identicno tvom i mom.
   Valjda mora tako iz licnog iskustva da se iskusi sta znam

 28. Ćao! Prije svega, veliki pozdrav iz Osijeka! Dečko i ja intenzivno radimo na odlasku za Norge, položili smo A2 tečaj iz norveškog, aktivno tražimo posao preko nav.no i finn.no, stalno gledamo ponude smještaja, tako da smo općenito upoznati sa troškovima, uvjetima i sl. Poslali smo oboje oko 50 zamolbi u zadnjih dva mjeseca. Engleski nam je perfektan oboma, znamo pomalo i drugih jezika, a kao što rekoh, norveški razumijemo pomalo, učimo stalno. Tebi od srca hvala na svim informacijama, hvale je vrijedan tvoj trud da nam svima olakšaš, puno to znači. Ja sam radila svašta baš, moj životopis ti je na tri strane, imam tečaj za njegovateljicu, ali znam da ću morati početi sa čišćenjem, pa ću poslije vjerojatno upisati školu tamo za medicinsku sestru. Dečko je inženjer elektrotehnike, pa se nadamo da će on ipak uspjeti naći malo bolji posao, ali spreman je i on za početak raditi bilo što. Moje pitanje je da li ih stvarno treba nazvat nakon što pošalješ CV, jer evo nakon 50 zamolbi (svatko!) nema baš odgovora. Dobili smo par odbijenica, ili nam se uopće nisu javili. Mene su zvali za zamjenu za godišnji u jednoj maloj firmi iz Drammena, ali čovjek zvao u petak da dođem u ponedjeljak, bez smještaja, bez ičega. Pa sad evo, moram i ja malo da te ugnjavim, jer malo mi pao moral, nakon ispunjavanja tolikih obrazaca, slanja mailova, hi hi hi, sve znaš. Još mi sve navalili ispunjavat na norveškom, da što bolje naučimo jezik… Ja sam se tek nadala poslu jer imam obećane super preporuke od bivših poslodavaca, a i čula sam tamo da vole kad si radio puno različitih poslova, a i kao nama bi trebalo bit lakše budući da smo sad u Europskoj uniji, pa nema kojekakvih peripetija kroz koje ostali naši moraju prolazit (npr. i mi imamo mačka kojeg ne bi ostavili nizašto, i on mora imati samo svoj pasoš, ne mora u Oslo na vet. inspekciju) . Sad, mi smo se ograničili iz početka na Akershus, Hedmark, Oslo (iako ne želimo živjeti u Oslu), Østfold, Vestfold, Oppland, Buskerud, jasno ti je, na jug Norge. Da li preporučuješ da probamo i na sjeveru? Da li imaš nešto što bi naglasio da je posebno važno za pronalazak posla osim ovog navedenog? Kao da ima neka caka koja nam izmiče… Hvala ti još jednom na svem tvom trudu, odvojit ćemo bar litru šljive pa ti doturimo kad dođemo u Norge, hi hi hi. Ili loze, šta više voliš…

  • Cao. Generalno sve sto sam napisao na blog mislim da je bitno. Dakle i slika u cv i prevod i konsultacije profesionalaca/dizajnera i poziv pre i posle intervjua, online portfolio itd.
   Inace je moje misljenje da nema tu caka, sve sto treba je da se sklope kockice, da ne kazem sreca odnosno da „preparation meets opportunity“. Sto se lokacije tice, to je tesko preporuciti, ja licno nisam birao na osnovu lokacije u pocetku. 50 molbi nije nesto puno, ja sam toliko slao u prve nedelje kad sa poceo da trazim posao. Na kraju nije bitan broj molbi niti statistika, jer statistika ne vazi za pojedinca vec samo za veliki uzorak. Ono sto vama treba je jedan odgovor, jedan posao i to je to.
   Sve najbolje i pozdrav

 29. bas si imao inspiraciju, ali pocetak je odlican. ako postoji neka mogucnost zeleo bih da stupim sa tobom u kontakt, pa bih te zamolio da mi odgovoris na mail.

  • Cao, iskreno nemam običaj da dajem kontakt na internetu a i trenutno sam u nekoj gužvi. Nisi napisao kojim povodom ti treba kontakt, ali ako se tiče norveške i posla i preseljenja, moje mišljenje a i sve što znam na temu sam vec uveliko ispisao na blogu i na http://www.onorveskoj.com
   Pozdrav

 30. Cao Dalibore, hvala ti na ovom super blogu, a mene zanima ovo:
  ako dospes kao nikogovic u No i trazis posao sa hrv pasosem, nisi trazena programerska roba, ali imas fakultet sa kojim ne mozes nista, iz Srbije si i totalno si dekintiran u startu i desi ti se da moras kod zubara ili kod lekara, koliko moras da imas para u dzepu za hitan slucaj? Da li znas tako nesto?
  hvala ti

  • Zdravo Yuhu.
   Pretpostavljam da za bilo koju intervenciju moraš da imaš brrrrdo para. Znam da je u španiji noć u bolnici oko 1000e, pretpostavljam da ovde može da bude samo više od toga.
   Ali. Ima jedna dobra fora, to je putno/zdravstveno osiguranje koje možeš da uzmeš recimo u Srbiji, i pokriva do 30 odnosno do 50.000 evra za takve hitne/bitne intervencije. I to osiguranje košta nešto oko 3000 dinara za mesec dana i vrlo je bitna odnosno obavezna/preporucljiva stvar pred put. Ne kosta puno a puno znaci :)

 31. svaka ti cast mene samo cudi kako ti nisi kao svi ostali nasi ljudi kad ih pitas nesto u vezi te zemlje di zive ili za neku pomoc uvek isti odgovor pa nije vamo lako tesko je nije ko sto je bilo i tako. ja sam vozac inace vozim i vozio sam po norveskoj sad sam neku akciju pokrenio prema njemackoj al norveska mi je uvek bila izazov za vozit. probo sam doci do nekakvi info za norvesku al mi nije poslo za rukom. u svakom slucaju ti si jedan od retkih kraljeva sa nasih prostora koji ne boje se da ce im neki novi nas uzeti posao. i jos pomazes svaka ti cast kralj si

 32. pozdrav za kralja,
  hvala ti za sve sto radis,da bi olaksao nama sto zelimo otici u norvesku.
  ja sam rudarski inzenjer,ucim jezik i spremam se za odlazak.
  veliki pozdrav

 33. Kralju,
  Imam 51 godinu,zavrsio sam rudarski fakultet smer masinstvo u rudarstvu.Vec 21 godinu radim u struci u rudniku uglja.Pre 5-6 meseci poceo sam da ucim norveski a ujedno da obnavljam engleski koji sam zapostavio malo,a koji je nekada bio na nekom srednjem nivou.Sto se kaze,korak po korak,da dodjem do nekadasnjeg nivoa engleskog ,usput cu napredovati u norveskom,pa za jedno 10-12 meseci da pocnem aktivno da trazim posao u struci,a ujedno idalje da radim na jezicima.Nisam posebno zahtevan,da moram raditi u Oslu ili u blizini vecih gradova,cak stavise pre bih otisao i malo severnije ,valjda je lakse naci posao a i finansijski uslovi su bolji,a kada bih se ustalio tj.kada bih dobio dobar ugovor onda bih doveo i porodicu.Znacilo bi mi ako bi mi dao neki savet,ili ako kojim slucajem poznajes nekoga iz moje branse sa kim mogao stupiti u kontakt.Svaka ti cast za sve sto radis,jer kada citam tvoje PISANIJE SA LICA MESTA pozitivnije gledam na citavu ovu MOJU MISIJU koja ce NADAM SE uroditi plodom.SAMO NASTAVI TI SI VULKAN POZITIVNE ENERGIJE.VELIKI POZDRAV.

  • cao dAlibore svaka ti cast ALI NEKA Nasi ljudi malo manje sanjaju o norveskoj,znate li vi da je skolovanje u nama prijateljskoj norveskoj za sve zemlje sveta cak i somaliju,nigeriju,cad,burkina faso,obali slonovace za ceceniju,abhaziju,i pitaj koje sve zemlje za njih je skolovanje besplatno ali za SRBIJU NIJE NEGO JE TOLIKO SKUPO DA TE ODMAH PRODJE ZELJA DA SE SKOLUJES U NORVESKOJ,za srbe tamo nema mesta i zato ljudi malo manje sanjajye,naucicete jezik pa sta,ali posao da dobijete to je misaona imenica ako i nadjete posao policija vam nece izdati ni radnu ni boravisnu dozvolu,norveska je policijska zemlja i policija se pita ZA SVE U SVE SE MESA KAO MArgarin muka mi je od te jebene zemlje koja naS NEVOLI A NI SVE ZEMLJE KOJE SU SE BORILE U DRUGOM SVETSKOM RATU PROTIV NACISTA NORVEZANI SU VECI NACISTI I OD NEMACA I ZA NJIH SU SRBI LJUDI DRUGE KATEGORIJE zato nemojte da se zavaravate sa Norveskom,imate svedsku,dansku,finsku isto zemlje skandinavije koje su mnogo bolje raspolozene prema srbima pre cete tamo naCI UHLEBLJENJE NEGO U NORVESKOJ JESTE DS SU PLATE MANJE ALI I ZIVOT JE JEFTINIJI pa u norveskoj stan ili kucu necete moci da kupite dok ste zivi cene su za obicnu baraKU OD DRVETA KAO NASA SUPA ZA DRVA OD 400.000 DO 3,4 MILIONA EVRA ZA JEDNU OBICNU BARAKU OD DASAKA I KARTONA,TAMO SE KUCA PRAVI ZA 3 DO 5 DANA I CEO ZIVOT IMAS DA JE FARBAs spolja I IZNUTRA DA NEISTRULI JER KUSE PADAJU NON STOP,PITAJTE DALIBORA KOLIKO PADA KISA U BERGENU JA DA VAM KAZEM SKORO SVAKI DAN A SUNCE VIDITE JEDANPUT MESECNO STALNO JE TMURNO I VLADA VELIKA DEPRESIJA,pa jebes zemljyu i sve njihove pare kad moras da pijes riblje ulje svaki dan kao vodu jer nema sunca i nemogu kosti da se formiraju kod dece pa jer takav zivot zelite vasoj deci koliko god da dalibor pise lepo o norveskoj i koliko god je to fascinantno postoi i druga strana te medalje,pitajte dalibora dal ce ostati da zivi u norveskoj pa normalno da nece hoce par godina da radi i da pobegne u neku normalnu suncanu zemlju.NORVESKA JE OBICNO SRANJE SA PARAMA DOSADNA ZEMLJA GDE SE NIKAD NISTA NE DESAVA JER SE NALAZI VAN SVETA I JER JE SLEPO CREVO OVE PLANETE

   • AUUU,
    PRIJATELJU PA TI GA MALO PRETERA,ISPASCE DA JE CITAV SVET PROTIV NAS I DA NAS SVI MRZE,DA NIGDE NISMO DOBRO DOSLI.ALI,OK. TO JE TVOJE MISLJENJE,VALJA CUTI I TAKVA RAZMISLJANJA PA KO VOLI NEK IZVOLI STO BI REKO NAS NAROD.ALI,NASI LJUDI BEZ NEKE NUZDE SIGURNO NE BI TRAZILI NASTO BOLJE DA IM JE OVDE SVE POTAMAN.POZDRAV SVIMA.

 34. AJDE TI MENI RECI , STA SAD – CITAM TE TEKSTOVE ,SVE ISVASTA NEZNAM NISTA VISE // MA JA MOZDA ZAPALI ZA NORGE NA BLEF PA PRODJEM LI OK // STA MI DRUGO PREOSTAJE – ZNAS KOJA JE MOJA PAROLA ZA INOSTRANSTVO ,,ILI PUKOVNIK ILI POKOJNIK,, MAKAR PROBAS // A NIKAD NISAM BIO NIGDE PREKO GRANE U ZIVOTU , E J….A , IZVINITE STO SAM OPSOVO//MA DA OCE NEKO DA ME UPUTI DE I KOGA DA PITAM ZA NEKU SLJAKU // JA IMAM MALO CUDNA I SPECIFICNA ZANIMANJA I INTERESOVANJA // STA DALJE …………………..

 35. Svaka cast,odlicno opisana situacija i sve je tako verujem.U pripremama smo za odlazak za No,put je dug i mislim da koliko god imali srece potrebna je velika upornost i istrajnost.Moje pitanje je da li i dalje vidite Norvesku kao odlicnu zemlju za zivot i rad i vredi li se zrtvovati(porodica,prijatelji,stan Bgd) ili su se stvari promenile,jer moji rodjaci tamo, kazu da nije sjajno kao nekada…Takodje me interesuje da li mislite da se posao lakse nalazi ako imamo veze i ljude u No (koji navodno zele da pomognu) i ako imamo smestaj i sve za pocetak obezbedjeno? Odnosno da li su ovo zaista vazni faktori ? Takodje me interesuje da li mislite da je sever bolji za pocetak ili nije vazno?Unaprd hvala na odgovoru i trudu i zelim vam sve najbolje.

  • Zdravo,
   Preseljenje u inostranstvo je veoooooooma individualna stvar, i dvoje ljudi iz iste porodice, iste okoline i istih shvatanja imaju drugaciju motivaciju i interese.
   I ja bi rekao da su se stvari promenile i da nisu sjajne kao nekada, ali verovatno zato sto posle odredjenog vremena izblede ruzicaste naocare i covek sve cesce vidi onu drugu stranu medalje.
   Posle toga recenog ja nikada srecniji nisam bio u zivotu i cesto nabacim osmeh na sred ulice kad malo razmislim o svemu.
   Smestaj i sve obezbedjeno moze pomoci, ali po meni nakon sto se nadje posao. Veze za pronalazenje posla u norveskoj, u nasem smislu te reci rekao bih da nema. Ima preporuka, to sam opisao u ovom tekstu, a taj ko ima „vezu“ ili ima ponudu za posao ili je nema, ja se sada ne bi oslonio ninaciju „vezu“ nakon raznih neuspeha koje sam video a i doziveo. Ako ti neko nudi konkretno ozbiljno posao to je super, a to da ce da ti „smisli“ nesto, ne bi to uzimao za plan A.
   Ja licno nisam birao, imao sam dugogodisnji plan koji i dalje ispunjavam, a deo tog plana je bio da nekako dodjem nevezano za lokaciju, a posle par godina da biram posao i grad koji mi vise odgovaraju. Srecom pa grad ne zelim da menjam.
   Sve najbolje u planovima, i samo skupljajte sto vise informacija i slusajte sto manje saveta (ukljucujuci i ove moje)

   • Zdravo Dalibore, svaka ti cast na pomoci putem ovog bloga svim ljudima ovde. Diplomirani sam defektlog i radio sam u struci, ali mi za dvadesetak dana nece produziti ugovor, ne zelim i nema sanse da radim vise, cvrsto sam odlucio da idem, prodao sam motor i poceo da ucim Norveski tako da imam nesto para za pocetak pored kupovine karte. Sem struke nekoliko godina sam radio kao konobar, dve sezone u rasadniku i profesionalno uredjivanje dvorista. Mislim da za pocetak ne trazim previse, voleo bih da radim neki sezonski posao u poljoprivredi ili na farmi nekoj(poslovi koji ne zahtevaju potvrdu od NAV-a), bilo koji posao gde bih mogao da zaradim kintu i kapital pa cu posle videti gde cu i sta cu. Kapiram da ne bi trebalo da bude problem da nadjem neki takav posao ali ih na oglasima slabo ima. Da li znas gde da ih trazim. Hvala na ovom tekstu od pomoci je i Veliki pozdrav !

    • Cao. Sto se bilo kakvog posla tice ne znam sta da ti kazem, kao sto sam i ovde na pocetku rekao, nema pravila. Moja supruga isto trazi jedan takav „bilo kakav“ posao (trenutno manje aktivno, fokusira se na jezik), ali posle dve ipo godine koliko je ovde, iako ima dozvolu i zna nešto jezika ona i dalje nema stalan posao sa 100% radnim vremenom. Sa druge strane znam ljude koji rade upravo takve poslove, snadju se valjda nekako ili budu na pravom mestu.
     Ne bi znao gde drugde da trazis poslove osim na finn.no, tako da je „Srecno od srca“ najbolje sto mogu da ti kazem u ovom trenutku

 36. Svaka ti čast Daki, priblizio si mi Norge bas i dajes mi motivaciju (uz zenu i troje dece) da strebam jezik i spremam dolazak. Inace farmaceut sam i informisao sam se o nalazenju posla, a tebe bih priupitao da li znas kako ide sa porodicnim dolaskom (ili prvo moram sam, kao i ti) i eventualnoj socijalnoj pomoci za decu (da bi opstali dok zena nauci jezik, nadje posao…).
  PS Imam osecaj kao da si mi (svima nama sto te pratimo) drugar
  pozdrav Trućko

  • Zdravo, znam da deca imaju od drzave oko 1000 kruna mesecno dok ne napune 18 godina, a miiislim da je neko spominjao i pomoc od drzave ako samo jedan roditelj radi, ali iskreno nisam pratio puno posto mi nije aktuelno trenutno.
   Probaj na http://www.onorveskoj.com ako vec nisi.
   Pozdrav za drugare :)

 37. Pozdrav iz kisnog novog sada
  Video sam dosta od pomenutog u blogu,u smislu adresa, sajtova, iskustava.
  Cini mi se da su najkonkretniji bili ljudi koji su kao sezonci otisli na farme i tamo radili za oko 1000 eura mesecno sa placenim smestajem i hranom. Obicno ostaju tri meseca i vrate se sa par hiljada jura pod uslovom da nisu pusaci.
  Eto i ja da se ukljucim za prvi put-pozdrav svima!

 38. Pozdrav Dalibore!
  Da li bi mi mogao reci kolika je potraznja tamo za IT tehnicarima, ili ti elektrotehnicarima racunara? Ja sam to zavrsio od srednje i uskoro zavrsavam A2 stepen norveskog, a engleski znam super, a pritom imam neku rodbinu u Oslu pa se nadam da cu u skorijoj buducnosti moci da upoznam sve cari Norveske :) Mada mi se i uz sve to navedeno, trenutno cini pretesko. Ali uz puno truda ce se valjda ostvariti. Koliko znanja Norveskog je zaista potrebno da bih mogao da radim tamo neki posao u struci ili blizu struke?
  Hvala unapred, sve najbolje!

  • Zdravo. Konkretno ne znam sta da ti kazem, zavisi sta znas da radis. Ja sam isto to zavrsio ali ne bi znao da na intervjuu kazem sta sa tim mogu da radim konkretno i kako bi time doprineo nekoj firmi/poslodavcu. Sve sto si pitao je vec opisano u tekstu kao i komentarima, odnosno na linkovima sa pocetka teksta (http://www.onorveskoj.com )
   Srecno!

 39. Brate svaka tebi cast …pa meni vec dodje muka od silnog citanja a kamoli shvatanja ..pa sta ja da onda ocekujem koji sam zadnjih 6 godina radio aktivno po bliskom istoku kao sekjuriti …jebem ti kad vidim sta traze mislim da se moram ponovo roditi da bi to sve pozavrsavao pod uslovom da se rodim u Norveskoj.

  • Pa… sta da ti kazem, kao sto sam na pocetku teksta rekao, nema pravila. Ali se uvek postavi pitanje koliko si zaista resen i koliko si spreman da ulozis da bi dosao do necega sto zelis.
   Ali tako je valjda za sve sto je vredno – ne dobija se tako lako.

 40. Pozdrav Dalibore.
  Ne bih puno da te gnjavim sa pitanjima i podpitanjima, samo hocu da znam kako sebi da povecam šanse za pronalazenje posla tamo. Sertifikat znanja Norveškog znanja imam, kao i neke ostale, sve skupa prevedene. CV nabudžen :) takodje na Norveškom itd. Konkurišem već neko vreme na FINN.no na sve poslove gde se uklapam,ali uporno dobijam odbijenice. Zamolio bih te samo za par smernica u smislu da li trebam još nešto da dodam u celu priču, kako grubo treba da izgleda propratno pismo (jer očigledno ovo dosad pisano nema efekta), šta tamo prolazi, kakva priča? Neko mi je rekao da u CV-u radno iskustvo treba da ide od poslednjeg ka prvom, a ne kao kod nas redom…Hvala ti unapred ako nadješ vremena da mi odgovoriš i u svakom slučaju ti hvala što nam daješ tračak nade da čak i mi iz Srbije možemo da imamo šansu za lep život,samo kad se potrudimo i naravno kad nas sreća pogleda.

  Veliki pozdrav i samo tako nastavi :)

  • Zdravo, kad pozoves te sto su te odbili, sta je glavna stvar za odbijanje? Ako vec nisi, pozoves, zahvalis se na razmatranju, pitas drugarski isto to sto si i ovde pitao i vidis sta ti kazu. Ja sam tako nekoliko puta, i ljudi su mi otvoreno rekli telefonom sta misle da bi mi pomoglo na sledecem intervjuu/konkursu (napismeno obicno ne pisu puno zbog pravnih obaveza i/ili posledica jer su konkursi veoma transparentni i ako znas sta da pitas mozes da dobijes gomilu informacija a mozda i posao na kraju, ako ih pravilno pritisnes na konkursu).
   Ja generalno sve sto znam za dobijanje posla i povecanje sansi sam napisao u ovih 5500+ reci u ovom tekstu gore i sigurno jos tolko u komentarima.
   Nema tu neke tajne, samo pazljivo slusas i sakupljas informacije i fokusiras se na krupne stvari. Redosled iskustva u CVu sumnjam da ce bilo sta promeniti ako ih ti stvarno zainteresujes svojim iskustvom i stavom prema poslu/zivotu (da ne kazem svojim personalitijem).
   Propratno pismo treba da izgleda onako kako ga ti napises i da ima ono sto ti zelis da napises, nema tu ispravno ili pogresno, svacije pismo je razlicito, i razlicito je za svaku kompaniju/konkurs.
   Ako ti stvarno ne ide onda nadji nekog profesionalca koji ce bolje formulisati tvoju poruku kroz propratno pismo i CV.

   Dobijanje intervjua je vise psihologija nego sve ostalo.

   Srecno!

 41. Negdje sam pročitao da za sva šaljiva pitanja pišemo ovdje…

  Imam jedno pitanje, sa obzirom na to da si programer:

  Možeš li nekako da me programiraš za sve ove procedure pa čak i za traženje posla?

  Iako ovim tekstovima ti to i radiš… :)

 42. Cao Daki! Ja imam zavrsenu obuku za negovatelja starijih lica a supruga medicinsku skolu.imamo dvoje dece.imam radno iskustvo.supruga je trenutno zaposljena kod nas u selu u seoskoj ambulanti.ima resenje na neodredjeno vreme.da li ima potraznje u norveskoj za medicinskim osobljem.i dali je moguce doci tamo i potraziti posao.unapred hvala!

  • Cao. Tesko je odgovoriti na to, najvise zato sto ja ne radim u zdravstvu pa stvarno nemam predstavu kakvo je to trziste odnosno da li se traze radnici. Ali koliko cujem na internetu dosta ljudi iz zdravstva trazi posao u norveskoj, valjda sa razlogom. Moguce je doci i traziti posao odavde, mislim da vecina zdravstvenih radnika tako i radi, pisali su ljudi svoja iskustva na internetu i na http://www.onorveskoj.com pa pogledaj tamo. Pretpostavljam da znas da je to skup sport tako da se obicno ide na sve ili nista.

 43. Pozdrav Dalibore,
  obzirom da smo iz slične branše molio bih te za odgovor ili savet.
  Ja sam front-end developer (html, css, javascript) sa 6 godina iskustva, i dalje radim u firmi plus preko interneta.
  Interesuje me da li bih ja mogao da nađem posao u Norveškoj obzirom da imam samo diplomu srednje tehničke škole, hoću reći nema veze sa poslom koji radim i kojim bi se bavio.
  Hvala

  • Zdravo.
   I sam kazes da smo iz slicne branse sa slicnim iskustvom, ja sam radnu dozvolu dobio na racun srednje elektrotehnicke skole i nasao sam posao u Norveskoj, tako da pretpostavljam da mozes i ti.
   Moj smer ima prilicno veze sa poslom koji radim, pa samo obrati paznju da ti se diploma „slaze“ sa poslom za koji apliciras.
   Pozdrav

   • I ja sam završio srednju elektro-tehničku, smer automatika, ja sam mislio da se bavim poslom koji sada radim, tjst. web developer. Da li si ti dobio neki drugi posao vezano za diplomu srednje skole pa se posle prebacio na programiranje ili te je ta firma primila odmah za programera, to mi jedino nije jasno?
    Hvala

 44. Dalibore,
  Kako je sada stanje za posao za rudarskog inzenjera sa 20 godina iskustva,u stalnom radnom odnosu u Srbiji,inace sam diolomu nostrifikovao u NOKUTU.Mozes li mi pomoci,uputiti na nekoga koga znas,dati neki savet,sajt,bilo sta.
  POZDRAV.

  • Zdravo Petre. Nažalost ne znam ništa o rudarstvu i mislim da ga nema nesto puno, ali počni makar da čitaš tekst, na samom početku ima puno korisnih linkova gde bi i ja tražio odgovor
   pozdrav

 45. E ljudi,red je da se spomenu i druge stvari koje muce nas koji smo ovde..Pa nisu svi koji su dosli i ostali ovdje,dosta ljudi se vratilo kada su potrosili pare,upornost i entuzijazam. Vidim da niko ovde ne spominje desetke tisuca radnika koji gube posao ubrzano drugom polovicom 2015 i pocetkom 2016..uglavnom univerzitetski obrazovani posto je industrija i proizvodnja zadavljena ili iseljena.Realna nezaposlenost je 25%,posto se u nezaposlene ne racunaju izbjeglice,azilanti,socijalni slucajevi,narkomani i oni koji ne salju svake 2 nedjelje prijavu u NAV..Dobili su opomenu od svetske organizacije za statistiku da se te kategorije nemogu voditi kao zaposleni jer se dobija lazna slika o samo 2% nezaposlenosti.680 000 ljudi je na socijali ili u privremenoj delomicnoj invalidskoj.
  Cene nekretnina blago padaju,vlada najavljuje ostre rezove na svim poljima.Netrpeljivost prema strancima raste nekontrolisano,neki dan su obznanili sokantno otkrice koje se dosad tajilo,u Norveskoj zivi 850 000 stranaca i njihove djece,zvanicna verzija do sad je bila daleko manja.
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/integrering-og-innvandring/700-000-innvandrere-i-norge/a/23630721/
  U juznoj Norge dosta nasih ljudi je ostalo bez posla,neznam kako je u drugim delovima,govore na vestima da se sad kriza prosirila na celu zemlju.
  Dolbiti posao je kao igrati lotto,na jedan oglas se javi u proseku od 200-400 a nekad i vise zainteresiranih.A i oglasi su u zadnje vreme sve redji i redji.Dolaze ljudi cesto ovdje da probaju bilo sto,onako samoinicijativno,idem ja tamo pa cu se snaci,ako ima srece da na leto ofarbaju kucu ,dve,pokriju se za kartu,najedu konzervi i pale nazad,uglavnom razocarani…Bilo ih nekoliko proslog leta tako..
  Norveska kruna je pala za 30-35% u par nedjelja.Cene hrane dosta rastu ..
  Situacija od dve godine unazad 2014 i ovo sto je sad i sto tek dolazi je kao nebo i zemlja..

  http://e24.no/jobb/oljebremsen/ny-nav-rapport-om-oljeingenioerene-ledigheten-oekte-342-prosent-paa-ett-aar-men-mange-faar-seg-ny-jobb/23628587
  http://www.dn.no/talent/2016/03/05/1306/Jobbsknad/1400-skere-p-21-sommerjobber
  http://e24.no/energi/cosl-drilling-europe-as/statoil-terminerer-riggkontrakt/23632551
  http://e24.no/jobb/nav/arbeidsministeren-til-oljearbeidere-uten-jobb-alle-maa-vurdere-aa-flytte/23629439
  http://e24.no/makro-og-politikk/arbeidsledighet/jensen-krevende-tider-for-norsk-oekonomi/23632424
  http://e24.no/energi/nho-med-alarmerende-barometer-se-hvordan-krisen-rammer-hele-landet/23631995

 46. Dobro vece Deki….ja nemam komentat na tvoj tekst ali je sve fantasticno,ja bih imala jedno pitanje ako nije problem……Gde,kome se obratiti u norveskoj ako gazda nece da isplati platu elem moj suprug je radio sa dozvolom i kompletnom prijavom u Norveskoj punih osam meseci sedam je nekako isplatio ali osmi nije vec pet meseci molim te ako mozes da mi odgovoris na mejl ili kako hoce pozdravvvv inace zivimo u Srbiji

  • Zdravo, ja bi krenuo sa advokatima eventualno ako je clan sindikata sa sindikatom. Pretpostavljam da ima i nekih „zvanicnih“ institucija, ali to vec mora da se trazi i da se zove naokolo.
   Ako je pitanje za mene

 47. Daki pozdrav
  Ja sam Master Elektrotehnickih nauka sa vise od 15 godina iskustva na poslovima automatskog upravljanja na vozilima, a u poslednje vreme se bavim Inzenjerskim menadzmentom. Imam 45 godina govorim Engleski jezik i i resio sam da se sa porodicom preselim u Norvesku.
  Da li su godine bitan bitan faktor u pronalazenju posla i kakve su moje sanse ya posao u Norveskoj, s obzirom da imam veliko iskustvo?

  • Pozdrav. Iskreno mislim da je iskustvo (tj ono sto ti donosis za stolom) mnogo vaznije od godina. 45 godina je ovde „sredina“ jer je prosek zivota 83 ili tako nesto, tako da si u punoj snazi sto bi rekli :)
   Doduse zavisi i za koju poziciju apliciras i sta se od te pozicije ocekuje (na nekim pozicijama je malo teze upasti ako ne poznajes norveski/zapadni nacin rada, komunikacije, planiranja…).
   Srecno!

 48. Hvala, na informacijama druze, posle toliko „zlih“ komentara i pogresnih tumacenja, ja bih odustao od odgovaranja na pitanja. :) Par pitanja imam… Shvatam da je ovo individualno iskustvo i realno govori o tome da se svaka upornost isplati,ako se ne predajes naravno. Sto je za postovanje. I ima par korisnih smernica. Kakav je status ljudi sa Srpskim pasosem tamo oko pronalazenja posla? Recimo da dodjes na blef da trazis posao, kakve su sanse da pronadjes isti? Nemam univerzitetsku diplomu, zavrsio sam IV stepen elektro skole,ali se nisam time bavio od srednje skole. Interesuje me da li je moguce zaposliti se u nekoj drugoj delatnosti na osonovu radnog iskustva?
  Hvala na vremenu i trudu oko odgovora.

  • Zdravo, nisam uopste video komentar do sada, mora da je email otisao u spam ili nesto. U svakom slucaju, odgovor na tvoje pitanje je u tekstu i u prvih nekoliko linkova.
   Sa srpskim pasosem mozes da dobijes radnu dozvolu samo za poslove koji ti se slazu sa diplomom, eventualno za sezonske poslove na max6 meseci.

   Inace sto se trzista poslova tice, ako znas da radis posao i imas sve sto ti je potrebno da ga radis (skola – ako treba ili ne, iskustvo – ako je potrebno ili ne, jezik – ako treba ili moze i bez) onda nema nikakve prepreke da sa srpsim pasosem dobijes posao (vidi prethodnu recenicu za dobijanje dozvole)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *
Pročitaš još nešto?


«
»